Βιογραφικό

ΗΛΙΑΣ Χ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ (βιογραφικό σημείωμα)

en_xoro_Hlias_X_Gartzonikas_

Ιωάννινα 25/2/2013

ΗΛΙΑΣ Χ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ (βιογραφικό σημείωμα)

ΓΕΝΙΚΑ

 1. ΣΠΟΥΔΕΣ

Απόφοιτος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος: Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1990-βαθμός Λίαν Καλώς, 8)

Α. ΣΗΜΕΡΑ

Ενεργοποιείται στον ευρύτερο Χώρο του Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Β. ΕΙΝΑΙ:

Υπεύθυνος του Γραφείου Τουρισμού Δήμου Ιωαννιτών.

Μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ιωαννιτών.

Υπεύθυνος Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Υπεύθυνος παραγωγής των τηλεοπτικών εκπομπών «Εν Χορώ» και «Ορίζοντας»

Γ. ΔΙΑΤΕΛΕΣΕ (γενικά):

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και θεμάτων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (10 χρόνια).

Υπεύθυνος Οργάνωσης και Προβολής παραστάσεων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων από το 1994.

Υπεύθυνος διδασκαλίας μουσικοχορευτικής παράδοσης σε συλλόγους της Ελλάδας από το 1986.

Εισηγητής σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων.

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε ΙΕΕΚ.

Συγγραφέας βιβλίων, άρθρων κλπ.

Μέλος συλλόγων και φορέων.

Αθλητής σε συλλόγους.

Έφεδρος αξιωματικός.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
 • Υπεύθυνος διοργάνωσης για 18 χρόνια και περίπου 1400 παραστάσεις του επαγγελματικού Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων όλων των Σκηνών (Παιδικής, Νεανικής, Πειραματικής, Ερασιτεχνικής, Κεντρικής).

 

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης 18 καλοκαιρινών περιοδειών του επαγγελματικού Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων στην Ελλάδα (από τα Γιάννινα, τις κοινότητες και τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων ως το Ηρώδειο και τον Λυκαβηττό στην Αθήνα, το Θέατρο Δάσους και το Κηποθέατρο στη Θεσσαλονίκης κ.α) και το εξωτερικό (Ιταλία, Αλβανία).

 

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης 2 σεμιναρίων θεατρικής παιδείας με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης 13 μουσικοχορευτικών παραγωγών ειδικής θεματολογίας: «Η Άνοιξη κι ο Έρωτας στην Ελλάδα», «Η Πασχαλιά στην Ελλάδα», «Χοροί ορεινών περιοχών της Ελλάδας», «Ο Κύκλος της Ζωής στην Παράδοση της Ελλάδας», «Έθιμα και γιορτές στου χρόνου τα γυρίσματα», Αντρικοί- Γυναικείοι και Αντικριστοί χοροί της Ελλάδας, «Εμπάτε αγόρια στο χορό, κορίτσια στα τραγούδια…»,  «Η Γονιμότητα της Φύσης και της Ζωής στη Λαϊκή Παράδοση», «Στα πανηγύρια της Ελλάδας», «Κοινός λόγος σε χορούς της Ελλάδας», «Όσα λουλούδια του Μαγιού», "Βόρειες Διαδρομές", "Η Ξενιτιά στην Παράδοση" κ.α.

 

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης 5 παραδοσιακών συναυλιών ειδικής θεματολογίας: «Η Άνοιξη και ο Έρωτας σε Ήπειρο και Θράκη»,  « Η Ξενιτιά σε Ήπειρο, Κρήτη  και Δωδεκάνησα», «Η Ήπειρος συναντά την Μικρά Ασία στον Κύκλο της Ζωής», «Η Ήπειρος του Πετρολούκα Χαλκιά», «Γρηγόρης Καψάλης: Απ’ το Ζαγόρι στα Γιάννινα»

 

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης 5 σεμιναρίων παραδοσιακών χορών. Διδάχτηκαν και παρουσιάστηκαν οι περιοχές: Βόρεια Θράκη, Αλμωπία, Κρήτη, Μικρά Ασία,  Καππαδοκία, Κύπρος, Κυκλάδες και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  συγκροτημένα η χορευτική παράδοση των περισσοτέρων ιδιαιτέρων χορευτικών ενοτήτων της Ηπείρου όπως: Ζαγορίου, Σουλίου, Παραμυθιάς, Μετσόβου, Βοβούσας, Κουρέντων, Ιωαννίνων, Συρράκου, Κόνιτσας, Σαρακατσάνων Ηπείρου, συγκαθιστών χορών βλαχοχωρίων Ηπείρου, ενώ έγινε και θεωρητική προσέγγιση των ρυθμών που απαντώνται στην Ήπειρο.

 

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης 9 παραδοσιακών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ στα Γιάννινα και 4 στη Θεσσαλονίκη: «1η Μουσικοχορευτική Συνάντηση ΚΑΠΗ Ιωαννίνων», «1η Συνάντηση Παιδικών Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών Ιωαννίνων», «7 Σύλλογοι για τα Γιάννινα», « Από την παράδοση Ακριτών του ελληνισμού», «Παραδομένα Ηπειρωτικά και Κρητικά βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων» 2009, «25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2009: Χορεύουμε και Τραγουδάμε για την Εθνική Παλιγγενεσία», «1ο Φεστιβάλ Δήμου Ιωαννιτών» 2012, «10 Γιορτές απόσταξης τσίπουρου». Εκ των διοργανωτών τεσσάρων «Φεστιβάλ Χορευτικής Ομάδας Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης»1986-1990 κ.α.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Υπεύθυνος παρουσίασης (ή συμμετέχων) περίπου 500 παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων που συνεργάστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό (χώρες Ευρώπης, Αμερικής, Αφρικής και Ασίας). Ενδεικτικά οι χώρες: Λιθουανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Λιβύη, Ισραήλ,  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -Νέα Υόρκη, Βοστόνη.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Α. ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΜΕΘΕΞΙΣ www.m-f.gr » ΜΕ:

Φωτογραφικές εκθέσεις σε περιοχές της Ελλάδας (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Συρράκο Ιωαννίνων, Περιστέρι Αττικής).

Διοργανώσεις εκδηλώσεων πολιτισμού στις παραπάνω πόλεις.

Τηλεοπτική κάλυψη αθλητικών γεγονότων («Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων»).

Τηλεοπτική κάλυψη πολιτιστικών γεγονότων (Συνέδριο στο Συρράκο Ιωαννίνων 2012, Συναυλίες Πετρολούκα, Γρ. Καψάλη, Παραστάσεις Χορευτικού Δήμου Ιωαννιτών, συναυλίες φορέων  κ.α),

Δημιουργία ντοκιμαντέρ (Συρράκο: Πέτρα, Μνήμη και Φως 2009) κ.α.

 

Β. ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Ή ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ:

Γιάννινα (Άγιος Δημήτριος) με τη Διεθνή Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης, 2001.

Συρράκο Ιωαννίνων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, 2002.

 

Γ. ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ:

Γιάννινα με το Αρχείο Ελληνικού Χορού, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών, 2003.

 

Δ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

Αγροτικές γιορτές, επετειακές εκδηλώσεις, θεατρικές, εκδηλώσεις με αναφορά στα παιδιά -πχ «Αερόστατο» 1994-, ειδικές συναντήσεις φορέων κ.α.

 

Ε. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:

Συρράκο Ιωαννίνων 1999.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Διδασκαλία μαθήματος Γυμναστικής:

2ο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΕΕΚ) Ιωαννίνων (1998-2000, 3 εξάμηνα).

========

 1. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ)

 

Εισηγήσεις σε διεθνή, πανελλήνια και περιφερειακά Συνέδρια και Συμπόσια για θέματα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού: Λουξεμβούργο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Τύρναβος, Ιωάννινα, Κόνιτσα Ιωαννίνων, Πράμαντα Ιωαννίνων, Συρράκο Ιωαννίνων,  κ.α.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

 

Α. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εισήγηση σε ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας  με θέμα: «Η συμβολή της τηλεόρασης στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών και μαθητών και ο ρόλος των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών- Εκτίμηση και προβληματισμός». 2012.

 

Β. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Εισήγηση στο Διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 2007).
 • ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Εισήγηση (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τυρνάβου και Αρχείο Ελληνικού Χορού - 2/4/2005),
 • ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΌΜΙΛΟΣ: Εισήγηση σε εορταστική εκδήλωση για τα 105 χρόνια του Διεθνούς Ρόταρυ- εισήγηση και βράβευση, (25/2/2010).

 

Γ. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σεμινάριο – Εργαστήριο με θέμα: «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας – Πραμάντων. Εισήγηση θέματος: «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Συρράκο (Ανάγνωση χώρου)», 5/2012.

 

Δ. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: (Γιάννινα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λέρος, Λουξεμβούργο κ.α).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

 • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εισηγήσεις στο 2ο (2002) και 3ο (2003) Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών.
 • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»- Εισήγηση σε σεμινάριο στην Αθήνα -4/2/2001.
 • ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» Εισήγηση σε σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη-21/1/2001.
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ: Εισήγηση στο Μέτσοβο (1ο σεμινάριο- 1998) και Συρράκο (4ο Σεμινάριο-2002).
 • ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Εισήγηση στην Ελληνική Κοινότητα, 2007 κ.α.
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (διδακτικό έτος 1993- 94): Εισήγηση του θέματος «Ελληνικοί χοροί: θεωρία και πράξη», στο πρόγραμμα «Η διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας» στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
 • ΕΝΩΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εισήγηση σε Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών (30/10/2011).

========

 1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΑ

 • ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (Δήμος Αγίου Δημητρίου Ιωαννίνων 7-11/11/2001). Εισήγηση με θέμα: «Μουσικοχορευτική παράδοση του Συρράκου».

 

 • ΛΕΡΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: 3ο Συνέδριο για τη «Γυναίκα της Δωδεκανήσου», 2011. Διοργάνωση: Σύλλογος «Άρτεμη», Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Δήμος Λέρου. Εισήγηση με θέμα: «Η Γυναίκα στην απέναντι της Δωδεκανήσου άκρη της Ελλάδας».

 

 • ΣΥΡΡΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Διήμερο συνέδριο 21-22/7/2012 «Συρράκο: Μελετώντας την παρουσία του στο Χρόνο και τον Χώρο». Εισήγηση με θέμα: «Το Συρράκο μέσα από την εικόνα και το λόγο στο Χώρο και τον Χρόνο».

 

 • ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Εισήγηση σε Συμπόσιο Λαογραφίας στα Γιάννινα το 2003, το οποίο είχε θέμα την παρουσίαση της εθνογραφικής καταγραφής «Παράγοντες που επέδρασαν στη  διαμόρφωση των χορών της πόλης των Ιωαννίνων», στα πλαίσια της γενικότερης θεματολογίας: Κίνηση – Μουσική- Χορός: η μετάβαση από τον αγροτικό χώρο στον αστικό και στον κυβερνοχώρο. Οργάνωση:  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών- Αρχείο Ελληνικού Χορού - Εταιρεία Εικαστικών Μελετών (παράλληλη παρουσίαση χορών από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του οποίου είχε την επιμέλεια και διδασκαλία).

 

 • ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: (5ο Συμπόσιο για την Έρευνα του Χορού, 6-8/5/2005 ) σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, τον σύλλογο «Ψηλορείτης», υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Εισήγηση με θέμα: «Η συμβολή της τηλεόρασης στην καταγραφή και αξιοποίηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς και ο ρόλος των τοπικών σταθμών- εκτίμηση και προβληματισμός».

========

 1. ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ:

Α. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: Ομιλία με θέμα «Η Ηπειρώτικη μουσικοχορευτική κληρονομία». Παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Ζαγόρι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων Ζαγορίου (11/8/2007).

 

Β. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ:

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ομιλία με θέμα «Ο Αθλητισμός ως πολιτιστικό γεγονός και η προβολή του από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας». Στα πλαίσια βράβευσή του από τον Αθλητικό Σύλλογο «Ποσειδών Ιωαννίνων» για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου (1/2013).

 

Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ:

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ομιλία σε μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων με θέμα «Στάδια και διαδικασίες παραγωγής μιας τηλεοπτικής εκπομπής- Το παράδειγμα της εκπομπής Εν Χορώ» στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το φυσικό περιβάλλον μέσα από τον φωτογραφικό φακό των αδελφών Μανάκια», που υλοποίησε το 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (23/3/2010).

========

 1. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:

 • ODEMIRA ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ: Ομιλία με θέμα «Χορευτική Παράδοση της Ελλάδας» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «7 ήλιοι - 7 φεγγάρια» μαζί με τον μουσικολόγο Νίκο Διονυσόπουλο και τους μουσικούς Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Πετρολούκα Χαλκιά κ.α.

 

 • ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Ομιλία με θέμα «Μουσικοχορευτική Παράδοση της Ηπείρου» στα πλαίσια σεμιναρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα (3/2007).

========

 1. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΑΠΟ ΤΟ 1986) ΣΕ:
 • Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών 1994-2013.
 • Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων 1993-2002.
 • Σύλλογος Ηπειρωτών Φοιτητών Θεσσαλονίκης 1986-1990.
 • Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης 1987-1990.
 • Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Υλικού Πολέμου Λαμίας, 1991 κ.α.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (Η αναλυτική παρουσίαση της δράσης παρουσιάζεται στο τέλος)
 • Μέλος της πενταμελούς συγγραφικής ομάδας του δίτομου βιβλίου 1200 σελίδων «Συρράκο: Πέτρα, Μνήμη, Φώς»
 • Μέλος της ομάδας συγγραφής της για την μουσικοχορευτική παράδοση των Συρρακιωτών της Πρέβεζας , για website της Νομαρχίας Πρέβεζας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 • Συγγραφή κειμένων και σεναρίων άνω των 150 τηλεοπτικών εκπομπών για τις παραγωγές των «Εν Χορώ» και «Ορίζοντα».
 • Μέλος της τριμελούς συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Παράδοση της Βωβούσας Ιωαννίνων», 1990 (δεν έχει εκδοθεί ακόμα).
 • Υπεύθυνος συλλογής και συγγραφής των κειμένων με θέμα τα τουριστικά μνημεία Ιωαννίνων (40 σελίδες), ώστε να δημιουργηθεί η τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών (www.travelioannina.com , το 2012).
 • Υπεύθυνος συλλογής και συγγραφής των κειμένων για το Συρράκο (20 σελίδες περίπου), ώστε να δημιουργηθεί η ιστοσελίδα της κοινότητας Συρράκου (www.epirus.com/syrrako , το 2000).
 • Υπεύθυνος της συλλογής, έρευνας και επιμέλειας της μουσικής έκδοσης του ψηφιακού δίσκου «Συρράκο: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια» καθώς και του 40σέλιδου βιβλίου που τον συνοδεύει, 2001.
 • Διάφορα άρθρα και εργασίες του (Λαϊκός Πολιτισμός) όπως: «Ήπειρος Εν Χορώ», «Αστικοί χοροί των Ιωαννίνων», «Μουσικοχορευτική παράδοση του Συρράκου Ιωαννίνων», «Ο Γάμος στο Συρράκο Ιωαννίνων», «Θα παραδώσουμε ή θα παραδοθούμε;» κ.α. καθώς και απόψεις του για τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού έχουν δημοσιευθεί και δημοσιοποιηθεί σε πλήθος εντύπων και ΜΜΕ.
 • Διάφορα άρθρα και εργασίες του (Αθλητισμός) όπως: «Η εμπειρία του Ορίζοντα στον Rodopi Ultra Trail 2012, 164χλμ» (Advendure 2012)
 • Τα αποτελέσματα των εισηγήσεων και ανακοινώσεών του έχουν δημοσιευθεί στα βιβλία των πρακτικών των σεμιναρίων και συνεδρίων που συμμετείχε.
 • Υπεύθυνος έκδοσης αφισών, προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ (ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών) διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

========

 1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΜΕ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Με τη συνεργασία ελληνικών φορέων, είτε αυτών με την Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω σεμινάρια:

 

 • ΠΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (17-18/5/2012)- ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ,  του έργου «EVAH -- European Values in Cultural Heritage - Ευρωπαϊκές Αξίες και Διαχείριση Ιστορικών Κέντρων» .
 • ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΠΕ ΚΟΝΙΤΣΑΣ- ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. Σεμινάριο- Εργαστήριο με θέμα: «παραδοσιακοί οικισμοί,  περιβάλλον -οικονομία -- κοινωνία - πολιτισμός», 5/2012.
 • ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΠΕ ΚΟΝΙΤΣΑΣ- ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ: Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Α’θμια και Β’ θμια Εκπαίδευση, Ιωάννινα 11/11/2012 (Σεμινάριο- Εργαστήριο)
 • ΠΕΔΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Επιμορφωτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εκπαιδευτών με θέμα: Διαδικασίες ανεβάσματος μιας θεατρικής παράστασης, θεωρία και πρακτική 300 ωρών με θέματα- Δραματουργική ανάγνωση θεατρικών κειμένων, Σκηνογραφία και Θεατρική Μάσκα, Το Drama στην Εκπαίδευση, Θεατρικό παιγνίδι, Θεατρική πράξη, Χορός, Σκηνοθεσία. ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων- 1993.
 • ΠΕΔΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2003 και 2004- «Ανεβάζοντας μια παράσταση με παιδιά- χρησιμοποιώντας τη θεατρική τέχνη στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου»
 • ΠΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Δήμος Ιωαννιτών- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 1992 (179 ώρες),
 • ΠΕΔΙΟ ΜΑΖΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: «Αθλητισμός για όλους» Υπουργείο Πολιτισμού- Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 1993(100 ώρες).
 • ΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων σε: Γιάννινα (ΠΚΔΙ 2001-2002-2003-2004, ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2003), Άγιο Δημήτριο Ιωαννίνων 1999, Μέτσοβο 1998, Συρράκο 2002 και 2012, Πάτρα 1998 και 1999, Άργος Ορεστικό 2000, Αριδαία 2000, Τίρναβος 2005, Χανιά Κρήτης 2005, Αθήνα (Δόρα Στράτου 2000 και 2001), Θεσσαλονίκη 2001, Ondemira Πορτογαλίας κ.α.
 • ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΡΩΜΕΝΩΝ: Παρακολούθηση συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα: Προβλήματα σκηνικής παρουσίασης των παραδοσιακών δρωμένων (παγκόσμιο συνέδριο διοργανωτών φεστιβάλ- CIOFF 1997).

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ:

 • «ΕΝ ΧΟΡΩ»: Για 13 χρόνια είναι εκ των υπευθύνων της τηλεοπτικής παραγωγής «Εν Χορώ www.enxoro.gr » με, (προβάλλεται από το «Ήπειρος TV1») καθώς και της παρουσίασης, κειμένων και μοντάζ της (με 180 περίπου εκπομπές ως σήμερα) όπου συναντώνται πτυχές του Πολιτισμού των Ελλήνων μέσα από επιτόπιες καταγραφές, παρουσίαση αρχειακού υλικού και κατάθεση απόψεων προσώπων και φορέων του ευρύτερου αυτού Χώρου. Είναι μία από τις ελάχιστες παραγωγές στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα και έχει αποτελέσει θέμα σε τρία συνέδρια στην Ελλάδα.
 • «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ»: Από το 2009 είναι εκ των υπευθύνων της τηλεοπτικής παραγωγής «Ορίζοντας www.orizontas.org » (επιμέλεια- παρουσίαση- μοντάζ) -προβάλλεται από το «Ήπειρος TV1»- μιας εκπομπής για τη φύση, το περιβάλλον και τη σχέση με τον σύγχρονο άνθρωπο. .
 • «ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» Το 2011-12 ήταν υπεύθυνος παραγωγής και παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Δρόμοι του Λαϊκού Πολιτισμού" στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ:

 • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

Έχει συνεργαστεί με τοπικούς, περιφερειακούς και τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και δορυφορικής εμβέλειας (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, MEGA, ANTENNA, ALPHA, 902 κ.α) καθώς και σταθμούς του εξωτερικού (RIK Κύπρου, Sigma Κύπρου, Κρατική Τηλεόραση Αλβανίας, Σταθμοί της Λιθουανίας και της Πολωνίας κ.α.)

 

 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ:

Έχει δώσει συνεντεύξεις για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού σε τηλεοπτικούς σταθμούς των Ιωαννίνων καθώς και στις παρακάτω εκπομπές πανελλήνιας και δορυφορικής μετάδοσης:

Ελληνική Τηλεόραση 1 (Ε.Τ.1): «Έτσι μας αρέσει» Συνέντευξη με τη Δήμητρα Γκουντούνα, απευθείας  μετάδοση, ΕΤ1Εκτός Αθηνών» Συνέντευξη με τον Χρήστο Μυλωνά το 2006, ΕΤ1Μουσική Παράδοση» Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Μυλωνά το 2006, ΕΤ1- «Έχει γούστο»  Συνέντευξη με την Μπίλιω Τσουκαλά στις 21/2/2006, Νέα Ελληνική Τηλεόραση (Ν.Ε.Τ.)- «Π & Ρ»: Συνέντευξη στην καθημερινή εκπομπή της Ρίκας Βαγιάνη και Πόπης Τσαπανίδου στις 12/12/2004 σε απευθείας μετάδοση, ΝΕΤ –Συνέντευξη στην εκπομπή της Ελισάβετ Φιλιππούλη μετά από μετάδοση παράστασης του Συγκροτήματος ΠΚ Δήμου Ιωαννιτών με ευκαιρία την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα Γιάννινα  το 2004 σε απευθείας μετάδοση, Ελληνική Τηλεόραση 3 (Ε.Τ.3)- Συνέντευξη σε ντοκιμαντέρ - οδοιπορικό για τα Χριστούγεννα σε Γιάννινα και Καστοριά στις 23/12/2005, ΕΤ3- «Κάθε τόπος και τραγούδι» Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Μελίκη το 2006, Alpha channel Ελλάδας «Καφές με την Ελένη» Συνέντευξη με την  Ελένη Μενεγάκη στις 27/4/2006 σε απευθείας μετάδοση, Mega channel Ελλάδας με παρουσία και παράσταση στο «Mega Σαββατοκύριακο» 29-30/1/2005 και τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη, Εριφύλη  Μαρωνίτη, Sigma Κύπρου Συνέντευξη σε καθημερινή εκπομπή στη Λευκωσία στις 6/7/2004, «ΕΤ3 Αληθινά Σενάρια» συνέντευξη στον Νίκο Ασλανίδη για τους Ευεργέτες Ιωαννίνων τον Δεκέμβριο του 2011.

Συνεργασία με την Μάγια Τσόκλη για την εκπομπή της στην ΕΤ1, που αφορούσε στο Συρράκο Ιωαννίνων.

 

 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:

Επιγραμματικά :

Εφημερίδα «Αντίλαλοι του Συρράκου», «Πρόσωπο με Πρόσωπο» συνέντευξη στον Απ. Καραμάνη, 9/2004 «ως μέλος της συγγραφικής ομάδας στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, Συρράκο: Πέτρα- Μνήμη- Φως», «Πρώτο Σεμινάριο Βλάχικων Παραδοσιακών Χορών» συνέντευξη στη συντακτική επιτροπή, 2000 «Πρόσωπο με Πρόσωπο» συνέντευξη στον Απ. Καραμάνη.

Εφημερίδα «Ελευθερία» Ιωαννίνων, Πρόσωπα και σκέψεις με τη Μάρα Σεμερτζόγλου, 12/12/2000 κ.α.

Εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» Ιωαννίνων. 1/3/2005 «Ήπειρος Εν Χορώ»9/4/2003 «Προσπαθούμε να ξανασυνθέσουμε το Παρελθόν» στην Aννα Δερέκα, «4η γιορτή τσίπουρου» στην Aννα Δερέκα κ.α.

Εφημερίδα «Πρωϊνά Νέα» Ιωαννίνων, 14/1/2005, συνέντευξη στη Βίλιαν Στασινού με θέμα «2004, Η σημαντικότερη χρονιά του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Π.Κ Δήμου Ιωαννιτών» κ.α.

Εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», διάφορες συνεντεύξεις σε θέματα πολιτισμού: 16/1/2001, 19/4/2001, 19/5/2001, 15/2/2002, 12/7/2002, 16/10/2002, 21/11/2002, 20/3/2003, 12/3/2004, 14/4/2004, 15/9/2004, 27/4/2005 κ.α.

Περιοδικό «V.I.P» Ιωαννίνων, 10/2007, «Ηλίας Γκαρτζονίκας, Παράδοση με λαμπρό μέλλον», κ.α.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)
 • Συμμετοχή στη σύνταξη προγράμματος για το ΠΕΠ. ΗΠΕΙΡΟΥ - ΜΕΤΡΟ 3.3, με ΘΕΜΑ:  «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ»   (ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ)
 • Συμμετοχή στη σύνταξη και παρουσίαση προγράμματος για το INTERREG ΙΙΙ (Ελλάδα- Ιταλία)
 • Συμμετοχή για δύο καλοκαίρια στο πρόγραμμα «SETE SOIS SETE LUAS» με συμμετοχή 4 ευρωπαϊκών και ενός αφρικανικού κράτους, σε Πορτογαλικές πόλεις.
 • Συμμετοχή στη σύνταξη και παρουσίαση προγράμματος για το (Ελλάδα- Ιταλία) και (Ελλάδα- Αλβανία- 2012) κ.α.

========

 1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ως δάσκαλος χορού, εισηγητής και χορευτής, έχει συμμετάσχει σε 600 περίπου παραστάσεις και παραγωγές στην Ελλάδα πάνω σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού.
 • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Περίπου 40 φορές παρουσιάστηκε  κράτη της Ευρώπης, Αμερικής, Αφρικής και Ασίας όπου πήρε μέρος σε 130 σχεδόν εκδηλώσεις και φεστιβάλ είτε ως μέλος Συγκροτήματος είτε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών κ.α. Τα κράτη που έχει παρουσιαστεί με τις παραπάνω ιδιότητες είναι: Λιθουανία, Γαλλία, Γερμανία, Βοστόνη ΗΠΑ, Νέα Υόρκη ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Αλβανία, Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Λιβύη, Ισραήλ κ.α.
 • ΒΡΑΒΕΙΑ- ΚΡΙΤΙΚΕΣ: Απεκόμισε σημαντικά βραβεία, ευμενείς κριτικές και διακρίσεις, με μεγαλύτερη την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο χορό και της τρίτης στο τραγούδι σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ (σε λειτουργική σχέση με την UNESCO) στη Λιθουανία το 2009.

========

 1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ- ΕΠΑΙΝΟΙ- ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Βραβεία, επαίνους, διακρίσεις και κριτικές για το συνολικό έργο του  στον τομέα του Πολιτισμού (ή επιμέρους στοιχείων του), τον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και του Αθλητισμού, έχει δεχτεί από:

Α. ΒΡΑΒΕΙΑ- ΠΛΑΚΕΤΕΣ- ΜΕΤΑΛΛΙΑ:

 • Περιφέρεια Ηπείρου- Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού: Για την μακρόχρονη, ανιδιοτελή προσφορά του στον τομέα της τηλεοπτικής καταγραφής και προβολής στοιχείων του Λαϊκού Πολιτισμού της Ηπείρου, 11/2011.
 • Αρχείο Ελληνικού Χορού: Για την προσφορά του στο Λαϊκό Πολιτισμό, 2009.
 • Δήμος Ιωαννιτών και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών (1. Για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο χορό και της τρίτης στο τραγούδι ως δάσκαλος και χορευτής το 2009, σε επίσημο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία, 2. Για την 25χρονη προσφορά του στο Συγκρότημα).
 • Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων: Για την διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, 19/11/2009.
 • Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων: Για την δημιουργία του μουσικού δίσκου «Συρράκο, Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια», 8/11/2001.
 • Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Συρράκου Ιωαννίνων: Για τη συγγραφή του βιβλίου «Συρράκο: Πέτρα, Μνήμη και Φως», 18/9/2004.
 • Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας: Για τη συγγραφή του βιβλίου «Συρράκο: Πέτρα, Μνήμη και Φως», 20/11/2004.
 • Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Siauliai Λιθουανίας, σε λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO: Χρυσό κύπελλο για το χορό και χάλκινο μετάλλιο για το τραγούδι, στο διαγωνισμό, 7/2009.
 • Αθλητικός Σύλλογος «Ποσειδών Ιωαννίνων»: Για την προσφορά του στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
 • Διοργανωτές και Εθελοντές του «Rodopi Ultra Trail 100 miles» για την προσφορά του στην προώθηση των αγώνων Ορεινού Τρεξίματος και Περιπέτειας και τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «ROUT 2012, 100 miles Από το σκοτάδι στο Φως».
 • Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Λαμίας και Ακαδημία Καράτε: Για την επίδειξη πολεμικών τεχνών, 1991.
 • Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου: Για την παράλληλη ενασχόληση Φοιτητού και Αθλητού, 28/3/1992.
 • Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Ηπείρου: Για νίκες σε αγώνες κλασσικού αθλητισμού.

Β. ΕΠΑΙΝΟΙ- ΕΥΜΕΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ- ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 • Ελληνική Πρεσβεία Λιθουανίας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού- Αζερμπαϊτζάν, IOV HELLAS, Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου, Δήμος Οιτύλου Λακωνίας, Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, Αδελφότητα Δροσοπηγής Ιωαννίνων, Σύλλογος Φίλων της «Γκρέτσια Σαλεντίνα», Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης, ΓΕΛ Δολιανών κ.α.
 • Επίσης σημαντικές ήταν οι επαινετικές κριτικές από ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού, από σημαντικό αριθμό προσώπων (πχ. Πρόεδροι Ελληνικής Δημοκρατίας, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.α.) με αναγνωρισμένη πορεία στον Χώρο του Πολιτισμού, των ΜΜΕ, του Θεάτρου και του Αθλητισμού καθώς και από υπευθύνους πολιτιστικών φορέων της Γαλλίας, Ιταλίας, Αλβανίας, Πολωνίας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Πορτογαλίας, Λιθουανίας κ.α.

 

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Διετέλεσε μέλος Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων φορέων Πολιτισμού και Αθλητισμού σε πολλές θέσεις.

 • Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης 2002, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πνευματικού Κέντρου Συρράκου,  1ος Αντιπρόεδρος Εταιρείας «Αρχείο Ελληνικού Χορού», Μέλος της Πολιτιστικής Κίνησης «Μέθεξις», Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Φοιτητών Θεσσαλονίκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Κολυμβητικού Συλλόγου «Ολυμπιάδα Ιωαννίνων».

========

 1. ΑΛΛΕΣ  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
 • Γνωρίζει τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εφαρμογή προγραμμάτων (δίπλωμα E.C.D.L.. 2003) μοντάζ τηλεοπτικών εκπομπών και χρήση επαγγελματικής κάμερας, ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών,  έχει δίπλωμα κριτού στίβου (ΣΕΓΑΣ 1993) και διαιτητή πετοσφαίρισης (ΣΥΔΙΠΕ Βορείου Ελλάδας 1989), διετέλεσε αθλητής στίβου (ΓΕΙ), πετοσφαίρισης (ΑΓΣΙ) και ποδοσφαίρου (Εύρωπος Κιλκίς και ομάδες των Ιωαννίνων) καθώς και παίχτης της ελληνικής ομάδας που σε συνεργασία με την ΕΡΤ, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή τηλεοπτική αθλητική συμπαραγωγή, στην Ελβετία το 1993 (Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα).

========

 1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συνεργασιών με πρόσωπα και φορείς σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Α - ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Φορείς: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, Πολιτιστικό και Λαογραφικό Οργανισμό «Καλαρρύτες», Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Λούτσα», Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων, Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού «Πλάτανος», Πολιτιστικό Σύλλογο Λακκωμάτων -Αγίας Τριάδας και Βοτανικού Ιωαννίνων,  Πατριωτικό Σύνδεσμο Καλαρρυτών «Η Πίνδος», Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων, Πολιτιστικό Σύλλογο Ζευγαριών Ιωαννίνων,  Πολιτιστικό Σύλλογο Βοβούσας Ιωαννίνων, Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, Πολυφωνικό Παρακαλάμου, Σύλλογο Γυναικών Ζίτσας, Πολιτιστικό Σύλλογο Καρίτσας,  Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κόνιτσας, Ομάδα Γυναικών Χουλιαράδων, 1ο -2ο -3ο και 4ο Κ.Α.Π.Η. Ιωαννίνων, Δήμο Αρταίων και Πολιτιστικό Σύλλογο «Κωστηλάτα», Πολιτιστικό Οργανισμό «Τσακάλωφ», Σύλλογο «Βυρωνικών» Ιωαννίνων, Κοινότητα Μολυβδοσκέπαστης, Κοινότητα Καλπακίου, Κοινότητα Δροσοχωρίου,  Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, Τεχνικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ΟΤΟΕ- παράρτημα Ιωαννίνων, Ιατρικούς Συλλόγους Ιωαννίνων διαφόρων ειδικοτήτων (συνέδρια), Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Σύνδεσμο Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, Γηροκομείο Ιωαννίνων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-  Ψυχιατρικός Τομέας Νοσοκομείου Χατζηκώστα, Περιφερειακή Εκπαίδευση Ιωαννίνων- Γραφείο Φυσικής Αγωγής, BIC Ηπείρου, όλα τα ΜΜΕ του Νομού Ιωαννίνων και αρκετά της Ηπείρου (πχ ART TV, Creta channel), 8η Μεραρχία Ηπείρου, 4ο ΤΕΕ Ιωαννίνων, Οργανισμό Palso Ηπείρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ιωαννίνων, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων,  Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σουλιωτών «Το Ιστορικό Σούλι», Χορευτικό Σύλλογο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μετσόβου, Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Λούτσα», Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων, σύλλογος "Ποσειδών" Ιωαννίνων κ.α.

Μουσικοί: Γρηγόρης Καψάλης, Σταύρος Καψάλης, Πέτρο Λούκας Χαλκιάς, Σάββας Σιάτρας, Γιάννης Παπακώστας, Αλέκος Κιτσάκης, Στέλιος Μπέλλος, Χρήστος Ζώτος κ.α.

Β - ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Φορείς: Ελληνική Τηλεόραση 1, Νέα Ελληνική Τηλεόραση, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3, Mega Channel, Antenna Channel, Alpha Channel, TV 902, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Πολεμικό Μουσείο, Οργανισμό «Δόρα Στράτου», Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης, Αρχείο Ελληνικού Χορού, Δήμο και Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου, Δήμο και Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίου Νικολάου Κρήτης, Δήμο και Σύλλογο Συμιακών Ρόδου, Δήμο Σύμης, Δήμο και Όμιλο Βρακοφόρων Ρεθύμνης, Δήμο Ιεράπετρας, Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης, Δήμος Οιτύλου, Αμφικτιονία Αιμοδοσίας,  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάχων Αρχαγγέλου Πέλλας, Σύλλογο «Ορφέας» Πεδινού Κιλκίς, Πολιτιστικό Σύλλογο Αιανής Κοζάνης, Νομαρχία Ζακύνθου τους καθηγητές πανεπιστημίου κκ Βασίλη Καρφή, Βασίλη Λάντζο, Σταύρο Σπηλιάκο, Rodopi Ultra Trail κ.α.

Μουσικοί: Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Μιχάλης Ζωγραφίδης,

Σωκράτης Σινόπουλος κ.α.

 

Γ - ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Φορείς: Οργανισμός «7 ήλιοι – 7 φεγγάρια», Ελληνική Πρεσβεία Ιταλίας στη Ρώμη, τους αδελφοποιημένους Δήμους Λεμεσού και Αγίας Νάπας Κύπρου, Δήμους Γερμασόγειας και Ομόδους Κύπρου, Δήμους- Φορείς και πρόσωπα στην Ιταλία (Ρώμη, Μοντετσικάρντο Πέζαρο, Ριέτι, Μαρτσελίνα, Καστέλ Μαντάμα), Γαλλία (Σύλλογο Ελλήνων Νάντ), Πολωνία (Γιαρότσιν, Πλέτσεβ), Πορτογαλία (Πόντε ντε Σορ, Οντεμίρα), Αλβανία (Τίρανα), Σύλλογο «Διόνυσος» Κύπρου, Ελληνικό Τμήμα «Eurovision»,   C.I.O.F.F., Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (IOV), International Folk Contest-Festival “The Flower of the Sun” Šiauliai Λιθουανίας, Δήμος Akmene Λιθουανίας,  Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποδήμων Ηπειρωτών,  Αγροτοτουριστικό Φόρουμ, Ομογενειακές Οργανώσεις και ΜΜΕ εξωτερικού σε πολλές χώρες του κόσμου (Κρατική Αλβανική Τηλεόραση, RIK και Sigma Κύπρου κα) και πολλά άλλα.

========

*11- ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Από το 1986 ως σήμερα μέσω βιβλίων, κειμένων και δημοσιευμάτων καταθέτει τεκμηριωμένα την άποψή του για τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού των Ηπειρωτών και των Ελλήνων γενικότερα.

Ειδικότερη είναι η ενασχόλησή του με το πεδίο του Λαϊκού Πολιτισμού, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και την σχέση αυτών με την Παράδοση και του Θεάτρου.

Οι απόψεις και τα αποτελέσματα των καταγραφών και ερευνών του έχουν καταχωρηθεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ οι σημαντικότερες αυτών παρατίθενται στη συνέχεια.

 

 • Μέλος της πενταμελούς συγγραφικής ομάδας του δίτομου έργου 1200 σελίδων «Συρράκο: Πέτρα, Μνήμη, Φως», (έκδοση Πνευματικού Κέντρου Συρράκου το 2004).
 • Υπεύθυνος έρευνας, καταγραφής και επιμέλειας του ενημερωτικού βιβλίου 40 σελίδων και του ψηφιακού μουσικού δίσκου «Συρράκο, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια» που τον συνοδεύει (έκδοση Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, 2001).

.         Υπεύθυνος συλλογής και συγγραφής των κειμένων με θέμα τα τουριστικά μνημεία Ιωαννίνων (40 σελίδες), ώστε να δημιουργηθεί η τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών (www.travelioannina.com , το 2012).

 • Συγγραφή κειμένων και σεναρίων άνω των 150 τηλεοπτικών εκπομπών για τις παραγωγές των «Εν Χορώ» και «Ορίζοντα».
 • Υπεύθυνος συγγραφής του θέματος «Μουσικοχορευτική παράδοση των Συρρακιωτών Πρέβεζας» στον ιστοχώρο: «ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ». Φορέας υλοποίησης ήταν το «Αρχείο Ελληνικού Χορού»   http://cultureportalweb.uoi.gr/cultureportalweb/viewitems.php?topic_id=112&level=4&belongs=110&area_id=39&lang=gr
 • Μέλος της τριμελούς συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Παράδοση της Βοβούσας Ιωαννίνων»- διπλωματική εργασία στο Τμήμα Ειδικότητας Παραδοσιακών Χορών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1989, δεν έχει εκδοθεί ακόμη).
 • Υπεύθυνος έρευνας, συλλογής στοιχείων, σύνταξης και επιμέλειας των στοιχείων που απετέλεσαν τον επίσημο δικτυακό τόπο της κοινότητας Συρράκου Ιωαννίνων. http://www.epirus.com/syrrako/grpage4.html
 • Συγγραφή εργασίας με θέμα «Η ιδιαιτερότητα των χορών της περιοχής των χωριών Συρράκου και Καλαρρυτών». Φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, http://www.vlahoi.net/content/view/156/115/
 • Συγγραφή εργασίας με θέμα «Στοιχεία του Συρρακιώτικου Γάμου». Φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, http://www.vlahoi.net/content/view/188/115/
 • Συγγραφή ειδικής ερευνητικής εργασίας με θέμα: «Η συμβολή της τηλεόρασης στην καταγραφή και αξιοποίηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς και ο ρόλος των τοπικών σταθμών- εκτίμηση και προβληματισμός». Θα εκδοθεί από το «Ηπειρωτικό Ημερολόγιο»
 • Συγγραφή εργασίας με θέμα «Χοροί και τραγούδια του Συρράκου Ιωαννίνων»
 • Δημοσίευση στο βιβλίο πρακτικών του Συνεδρίου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα
 • Συγγραφή εργασίας σε συμπόσιο Λαογραφίας στα Γιάννινα με θέμα την παρουσίαση της εθνογραφικής καταγραφής «Παράγοντες που επέδρασαν στη  διαμόρφωση των χορών της πόλης των Ιωαννίνων», στα πλαίσια της γενικότερης θεματολογίας: «Κίνηση – Μουσική- Χορός: η μετάβαση από τον αγροτικό χώρο στον αστικό και στον κυβερνοχώρο». Οργάνωση:  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών- Αρχείο Ελληνικού Χορού - Εταιρεία Εικαστικών Μελετών. Το κείμενο φιλοξενείται στο βιβλίο πρακτικών του Συμποσίου.
 • Συγγραφή εργασιών σε σεμινάρια Παραδοσιακών Χορών με θέματα: «Χοροί του Συρράκου Ιωαννίνων», «Αστικοί Χοροί των Ιωαννίνων», «Συγκαθιστός Χορός Συρράκου Ιωαννίνων» στο 2ο και 3ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (Τμήμα Παραδοσιακών Χορών) την Άνοιξη του 2002 και 2003 αντίστοιχα. Τα κείμενα φιλοξενούνται στα βιβλία πρακτικών των σεμιναρίων.
 • Συγγραφή κειμένου με θέμα «Ήπειρος Εν Χορώ». Φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (10,11,12/2000), http://www.zosimaia.gr/arts.asp?maintext=ar-gart http://www.zosimaia.gr/MeNuDynamic.asp?menu=10&submenu=23&aID=98
 • Συγγραφή ειδικής ερευνητικής εργασίας με θέμα: «Η συμβολή της τηλεόρασης στην καταγραφή και αξιοποίηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς και ο ρόλος των τοπικών σταθμών- εκτίμηση και προβληματισμός». Παρουσιάστηκε στα Χανιά (6, 7 & 8/5/2005) στα πλαίσια του 5ου Συμποσίου για την Έρευνα του χορού που συνδιοργάνωσε το «Αρχείο Ελληνικού Χορού», ο Δήμος Χανίων και ο Όμιλος «Ψηλορείτης», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης IOV - In operational relations with UNESCO που εδρεύει στην Αυστρία και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το κείμενο φιλοξενείται στο βιβλίο πρακτικών του Συμποσίου
 • Συγγραφή ειδικής ερευνητικής εργασίας με θέμα: «Η συμβολή των τηλεοπτικών σταθμών στην καταγραφή και αξιοποίηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς και ο ρόλος των τοπικών σταθμών- εκτίμηση και προβληματισμός». Παρουσιάστηκε σε ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ με θέμα «Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς από τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε.» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των διοργανωτών. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ, 30, 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου 2007 - Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. http://www.eosp.eu/grdia071.php
 • Συγγραφή κειμένων στην εφημερίδα «Αντίλαλοι του Συρράκου»,  με θέματα: «Θα Παραδώσουμε ή θα Παραδοθούμε;», «Στοιχεία του συρρακιώτικου γάμου», «Έγραψε κάποτε ο Τύπος... για το Συρράκο»,
 • Συγγραφή κειμένου στο περιοδικό «Παράδοση και Τέχνη» του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης με θέμα: «Μουσική Παράδοση και Αστικοί Χοροί των Ιωαννίνων», 11-12/2000
 • Συγγραφή κειμένου στο περιοδικό «Γυροσκόπιο», με τίτλο «Πανηγυριώτικα». Έκδοση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
 • Συγγραφή κειμένου στο περιοδικό «Συνάντηση» με θέμα: «Βλάχοι», Θεσσαλονίκη Άνοιξη 1990.
 • Συγγραφή κειμένου στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» Ιωαννίνων με τίτλο: Το «Ζαγόρι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων. Ιωάννινα 24/8/2008.
 • Συγγραφή κειμένου στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» Ιωαννίνων με τίτλο: «Περί του χορού». Ιωάννινα 1/3/2005.
 • Συγγραφή κειμένων που διαμόρφωσαν την ιστοσελίδα της κοινότητας Συρράκου Ιωαννίνων.
 • Υπεύθυνος έκδοσης αφισών, προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ (ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών) διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στοιχεία ή ολόκληρα τα παραπάνω κείμενα και βιβλία έχουν χρησιμοποιηθεί, ανατυπωθεί και αντιγραφεί από πολλές ιστοσελίδες, εφημερίδες και βιβλία στον ελληνικό χώρο.

•           Συγγραφή άρθρου (Αθλητισμός): «Η εμπειρία του Ορίζοντα στον Rodopi Ultra Trail 2012, 164χλμ» (Advendure 2012)