Η ΕΚΠΟΜΠΗ


Μια τηλεοπτική εκπομπή για την Ήπειρο,

την Παράδοση και τον Πολιτισμό

 

ενχορώ_διάφορες

Την 13η χρονιά της διανύει η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» που μεταδίδεται από το 2000 στο Νομό Ιωαννίνων, από τον σταθμό «Ήπειρος TV 1», με υπεύθυνους παραγωγής τους κκ. Ηλία (παρουσίαση- μοντάζ) και Δημήτρη (κάμερα - μοντάζ) Γκαρτζονίκα.

Πρόκειται για μια μακρόχρονη προσπάθεια όπου μέσω των επιτόπιων καταγραφών, την παράθεση αξιόλογου αρχειακού υλικού και την κατάθεση εμπειριών και απόψεων προσώπων και φορέων του ευρύτερου Χώρου του Λαϊκού μας Πολιτισμού, επιδιώκει την διάσωση και αξιοποίηση του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών ειδικότερα και των Ελλήνων γενικότερα, μέσα από μια σκοπιά που πιστεύει στη δύναμή τους και στη δυνατότητά τους να προσφέρουν πολλά στον σημερινό Έλληνα.

Τα στοιχεία που προβλήθηκαν ή συλλέχθηκαν αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις οπτικοακουστικού υλικού στον τομέα του Πολιτισμού της Ηπείρου

Με γνώμονα την ποιότητα, η εκπομπή πραγματεύεται τα θέματά της μέσω της ματιάς που επιδιώκει την ανάδειξη της διαχρονικής αξίας και δυναμικής του Χώρου αυτού.

Δεν τον αντιμετωπίζει ως κάτι παρωχημένο, στατικό και γραφικό, αλλά ως ένα Χώρο που γνωρίζοντάς τον καλύτερα, μπορεί να βοηθήσει να φτιαχτούν καλύτεροι άνθρωποι αφού μέσα του περικλείεται η σοφία και δημιουργία ενός ολόκληρου λαού.

Γι' αυτό και το τελικό αποτέλεσμα εκπέμπει πάντα ένα μήνυμα αισιοδοξίας. .

Για τους παραπάνω λόγους, η εκπομπή και οι υπεύθυνοί της έχουν βραβευτεί από διάφορούς φορείς: Περιφέρεια Ηπείρου, Αρχείου Ελληνικού Χορού, Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων, Όμιλος "Ποσειδών Ιωαννίνων" κ.α.

en_xoro_Mpalafas_asxoleiesΗ εκπομπή παράλληλα με την απόδοση του Χρέους σε αυτούς που μας Παρέδωσαν τον τόπο με τον Λαϊκό Πολιτισμό του, με μοναδική υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον αξιοποιήσουμε, προσεγγίζει τον τρόπο που αυτό γίνεται στην σημερινή εποχή, στην οποία έχουμε μεταβεί.

Έτσι γνωρίζει τον Χώρο αυτό σε ανθρώπους που δεν τον έχουν ως τώρα συναντήσει και προβληματίζει αυτούς που τον γνωρίζουν και κινούνται μέσα του.

Τέλος, προσπαθεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό, αφού είναι δεδομένη η απουσία ικανοποιητικού αριθμού ανάλογων εκπομπών στην Ελλάδα.

Η θεματολογία των άνω των 170 εκπομπών ως σήμερα, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του Χώρου και παρουσιάζεται χωρισμένη σε τομείς όπως: της καταγραφής τόπων της Ηπείρου, παρουσίασης της Παράδοσης περιοχών της Ελλάδας και σχέση με την Ηπειρώτικη, παρουσίασης προσώπων, παρουσίασης εθίμων και γιορτών, προβολής έργου φορέων, παρουσίασης εκδόσεων, παρουσίασης ομάδων πληθυσμού στην Ήπειρο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παρουσίασης εκπομπών γενικής θεματολογίας.

Στα σημαντικά στοιχεία της παρουσίασης είναι η προβολή πλούσιου αρχειακού υλικού με παράλληλη παράθεση των στοιχείων αυτών στη σημερινή, εξελιγμένη τους μορφή.

Ο τρόπος προσέγγισης και παρουσίασης των θεμάτων έχει αποτελέσει θέμα σε τρεις διοργανώσεις ως τώρα: Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού στην Αθήνα, Συμπόσιο Λαογραφίας του Αρχείου Ελληνικού Χορού στα Χανιά υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και σε σεμινάριο στον Τύρναβο

Οι εκπομπές προγραμματίζεται να αποτελέσουν στο μέλλον μια σημαντική βάση για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση από ανθρώπους που το επιθυμούν και πιστεύουν στην αξία του Λαϊκού Πολιτισμού.

Οι υπεύθυνοι παραγωγής της εκπομπής ενεργοποιούνται για περισσότερο από 28χρόνια στον ευρύτερο Χώρο, με συγγραφικό και εκδοτικό έργο, ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιεύματα στο Τύπο, κατάθεση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διδασκαλία παραδοσιακών χορών και συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ καθώς και συνεργασίες με τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού οι οποίοι προβάλουν δουλείες τους από τον ευρύτερο Χώρο του Λαϊκού Πολιτισμού σε εθνικό και δορυφορικό δίκτυο (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3, ALPHA, MEGA, 902 TV, RIK, SIGMA Κύπρου κ.α.)

 

en_xoro_Sosino_monastiri.jpg