Κριτικές- Επιστολές- Email*

ΚΡΙΤΙΚΕΣ- ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - email


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Ακαδημίας 35, 106 72 Αθήνα, τηλ: 210 3392460 - 210 3610968, fax: 210 3392461, www.eosp.gr, Αθήνα,  3/4/2007,     Αρ. Πρωτ.1440

Προς: Παραγωγό Τηλεοπτικών Προγραμμάτων Λαϊκού Πολιτισμού κ. Ηλία Γκαρτζονίκα.

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας για την τιμητική συμμετοχή σας στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τον Πολιτισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού στις  30, 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου  2007 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η παρουσία και η ομιλία σας άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων και απέσπασαν τα εγκωμιαστικά σχόλια των υπολοίπων ομιλητών και των παρισταμένων που παρακολούθησαν το Συνέδριο.

Ευελπιστούμε να σας έχουμε κοντά μας και σε επόμενες εκδηλώσεις μας.

Με ιδιαίτερη τιμή και ευχαριστίες

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Αντώνιος Κολιόπουλος,

Οικονομολόγος

 

ΑΛΚΗΣ ΡΑΦΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΘΗΝΑ 20/7/2001

Αγαπητέ Ηλία.

Ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες αυτών που με εξέλεξαν και των ανθρώπων του χορού γενικά.

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το υψηλό επίπεδο της δουλειάς σου και το ευχάριστο του χαρακτήρα σου.

Γι’ αυτό βασίζομαι στη βοήθειά σου να ξεπεράσει το συνέδριο στα Γιάννενα κάθε προηγούμενο.

Τους φιλικούς μου χαιρετισμούς σ’ εσένα και τους συνεργάτες σου.

Αλκης Ράφτης.

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ- ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ)

Αγαπητέ Ηλία.

Ευχαριστώ θερμά για το δώρο σου. Είναι σημαντικό, προσεγμένο και αμιγές συρρακιώτικο. Αυτά εμένα με αγγίζουν και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την παράδοση του χωριού μας και «εν γένει της περιφέρειας» για το οποίο αφιέρωσα όλη μου τη ζωή. Σε διαβεβαιώ ότι πάντα θα φτιάχνεις κάτι καλύτερο όταν θα έχεις ευήκοον ούς. Για τις ερχόμενες άγιες ημέρες δέξου μαζί με την οικογένειά σου τις θερμότατες ευχές.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

Κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, Διογένη 8, Ιωάννινα, ΤΚ 45221 Ελλάδα.

Αγαπητέ Ηλία.

Ο Σύλλογος Ελληνικών χορών και πολιτισμού σε ευχαριστεί θερμά για τη διδασκαλία του σεμιναρίου χορών της Ηπείρου που πραγματοποίησες στο Λουξεμβούργο στις 17-18 Μαρτίου 2007.

Τα μέλη που παρακολούθησαν το σεμινάριο έμεινα ενθουσιασμένα με την ποιότητα της διδασκαλίας και την προσέγγισή σου σε ανθρώπινο επίπεδο.

Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στο μέλλον στα πλαίσια σεμιναρίου αλλα και άλλων εκδηλώσεων.

Με χαιρετισμούς.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Γιώργος Φλώρος.

 

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ    14    ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ    ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Καλαμαριά 06/02/2001 Αρ. Πρωτοκόλλου 5

Προς: κ. Γκαρτζονίκα Ηλία

Αγαπητέ Ηλία,

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις πιο θερμές ευχαριστίες για την συνεργασία μας στο σεμινάριο Ελληνικών χορών που διοργανώθηκε από το Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και το θέατρο «Δόρα Στράτου» στην Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2001.

Ζητάμε την κατανόηση σου για πιθανές παραλήψεις και λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου για τα οποία η έλλειψη πείρας μπορεί να θεωρηθεί σαν μόνη αιτία.

Ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί στο μέλλον η ευκαιρία για μια καινούρια συνεργασία.

Με εκτίμηση, Στεφανίδης Βασίλειος, Πρόεδρος

 

Υποστράτηγος ΕΛΑΣ ε. α. Κωνσταντίνος Λ. Κολιάκης- Δημοτικός Σύμβουλος

Ιωάννινα, 11 Σεπτεμβρίου 2006

…….Η συμμετοχή σας ως εργαζόμενος του Πνευματικού Κέντρου στη σημαντική και   αξιόλογη   δραστηριότητα   της   Διοίκησης   και   όλων   των   τμημάτων   του Πνευματικού Κέντρου και η ορθολογιστική σας κρίση σε όλα τα θέματα, προβλήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγνώριση του έργου και την προσφορά του στην κοινωνία της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑΖΑΡΑΚΙΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 19/2/2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Γκαρτζονίκα καλημέρα σας

Η αδελφότητα Μαζαρακιωτών Ιωαννίνων με έδρα την Αθήνα είναι σωματείο πατριωτικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Κλείνοντας φέτος 50 χρόνια δράσης και προσφοράς στην κοινωνία και τον πολιτισμό, εορτάζει πολύμορφα με εκδηλώσεις ποιότητας στις αξίες του πολιτισμού.

Κύριε Γκαρτζονίκα.

Γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία σε θέματα παράδοσης και κοινωνικής προσφοράς και με δεδομένη την αγάπη σας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, σας κάνουμε γνωστή την πολιτιστική μας πρόταση με σκοπό την αξιολόγησή της εκ μέρους σας, ζητώντας την καλλιτεχνική σας στήριξη στις δυνατότητές του μέτρου, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μαζαράκι Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να προβάλλουν μηνύματα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τους αγώνες του ελληνισμού, απαραίτητα εφόδια για την σημερινή εποχή.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ζηκόπουλος Διονύσιος, Ο Γεν Γραμματέας Μπάκας Σωτήριος

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1985, Λάρισα 20 Αυγούστου 2005

Προς τον κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, Καθηγητή Φ.Α - Χοροδιδάσκαλο

Αξιότιμε κύριε Γκαρτζονίκα,

Σας κάνουμε γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, αποφάσισε την έκδοση των Πρακτικών όλων των μέχρι σήμερα πραγματοποιηθέντων Σεμιναρίων Λαογραφίας & Βλάχικων Παραδοσιακών Χορών.

Θα αισθανόμασταν μεγάλη χαρά και τιμή, εάν είχατε την καλοσύνη, να μας στείλετε την εισήγηση (σε ηλεκτρονική μορφή) την οποία αναπτύξατε με τόση επιτυχία, κατά τις εργασίες του 1ου και 4ου  Σεμιναρίου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στα υπό έκδοση πρακτικά.

Βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας, και ότι αυτή η ανταπόκριση θα αποτελέσει την συνέχεια μίας διαχρονικής συνεργασίας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Αδάμ, Ο Γ. Γραμματέας Ηρακλής Χασιώτης

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ CD ΠΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Η αξία   αυτής   της   έκδοσης   έγκειται   στην   επιτυχή   προσπάθεια   του   Ηλία

Γκαρτζονίκα να αποδοθούν τα παραδοσιακά τραγούδια του χωριού του με σημερινά τεχνικά δεδομένα.

Καταφέρνει να μην αλλοιώνεται το ύφος του τραγουδιστή και των οργανοπαιχτών με την εκτέλεση τους σε στούντιο, να μας μεταφέρει στην πλατεία του Συρράκου και στο σημερινό πανηγύρι, με μια ξεχωριστή φωνή, αυτή του Νίκου Γεροδήμου. Είναι μια ωραία στιγμή της καταγραφής παραδοσιακής μουσικής στη χώρα μας. Ένα τόλμημα που απαίτησε κόπο, μακροχρόνια έρευνα, γνώση της ιστορίας του τόπου, συσχετισμό των παραγόντων που διαμόρφωσαν το ξεχωριστό ύφος της συρρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Ακούσματα διαμορφωμένα από το ένδοξο παρελθόν, τη δύναμη και την τραχύτητα του περιβάλλοντος, τα επιβλητικά βουνά, τους αυστηρούς κανόνες της τοπικής κοινωνίας και την περηφάνια των Συρρακιωτών, απόγονων του Κρυστάλλη. Σε συνδυασμό με την παράθεση ανέκδοτου υλικού και αρκετών σπάνιων τραγουδιών, ο δίσκος αυτός μπορεί να καταχωρηθεί ιός συλλεκτικός.

Η αποδεδειγμένη ικανότητα του Ηλία Γκαρτζονίκα καθώς και η τεκμηριωμένη προσέγγιση των θεμάτων που πραγματεύεται, αποφέρει ένα ακόμα πετυχημένο δείγμα γραφής. Τέλος, η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων δείχνει την ευρύτερη αποδοχή αυτής της προσπάθειας από την κοινωνία του χωριού του, ώστε να μείνει αυτή η καταγραφή σαν παρακαταθήκη στους νεότερους, που θα συνεχίσουν να τραγουδάνε και να χορεύουν αυτά, τα δικά τους τραγούδια.

Καθηγ. Αλκής Ράφτης

Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Δ.Ο.Λ.Τ. & Παγκοσμίου Συμβουλίου χορού.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣYΡΡΑΚΟΥ

«Συρρακιώτικα νέα, σχόλια, αδιακρισίες»

Χαμός γίνεται με cd που εκδόθηκε οία Γιάννενα. Απ' όλη την Ελλάδα ζητούν πληροφορίες για το cd και τον τρόπο προμήθειας του. Μήπως χρειαστεί να εκδοθεί και άλλος αριθμός;….

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, Αθήνα, 06/12/2001

κ. Ηλία Γκαρτζονίκα Γιάννενα

Αγαπητέ κ, Γκαρτζονίκα.

Ευχαριστώ θερμά για τους ψηφιακούς δίσκους που μου στείλατε, Γνωρίζοντας την ποιότητα της δουλειάς σας, δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι θα ήταν μια παραγωγή ιδιαίτερα προσεγμένη. Θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά στο περιοδικό και θα έρθει σχετικά σε επικοινωνία μαζί σας ο κ. Τεντζεράκης για την όλη προβολή αυτής της πολύ αξιόλογης παραγωγής.

Με την ευκαιρία αυτή σας ανακοινώνω ότι σε αναγνώριση της συμβολής σας στο έργο της Οργάνωσης, ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία και διεκπεραίωση του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ερεύνα του Χορού, ορισθήκατε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΛΤ για το 2002. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι «άτομα κύρους με αποδεδειγμένη συνεχή προσφορά, εργασίας εις το Σωματείο». Είναι μέλη της ΔΟΛΤ που έδειξαν έμπρακτα ότι συμμερίζονται τους σκοπούς της και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για την επίτευξη τους,

Έτσι λοιπόν, αγαπητέ φίλε και συνάδελφε, δεχθείτε τα διπλά μου συγχαρητήρια μέχρι να σας συγχαρώ δια ζώσης στην Αθήνα

Άλκης Ράφτης, Πρόεδρος ΔΟΛΤ

 

Εφημερίδα «Αντίλαλοι του Συρράκου»

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων συγχαίρει...

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων συγχαίρει το χοροδιδάσκαλο του Τμήματος, καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Ηλία Χ. Γκαρτζονίκα, για τον ορισμό του ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης για το 2002.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συστηματικής ενασχόλησης και επιστημονικής ανακοίνωσης του για τη μουσικοχορευτική παράδοση του Συρράκου και της πόλης των Ιωαννίνων, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου, την ειδική παράσταση στο «Θέατρο Δόρα Στράτου» και την επιμέλεια του ψηφιακού δίσκου.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Λ.Τ. και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χορού καθ, κ. Αλκής Ράφτης μεταξύ άλλων τονίζει ότι «…τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι άτομα κύρους με αποδεδειγμένη συνεχή προσφορά…»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Ι. εύχεται στον επί οχτώ χρόνια συνεργάτη του, πάντα επιτυχίες.

 

Εφημερίδα «Ανεξάρτητος», - Στήλη «Γυμνή Αλήθεια»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ Ευχάριστη έκπληξη η υπογραφή του κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, κάτω από τα δελτία τύπου του ΔΗΠΕΘΙ αφού όπως προκύπτει έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του δημοτικού θεάτρου. Το ευχάριστο δεν βρίσκεται τόσο στο όνομα ή στο ΠΡΟΣΩΠΟ όσο στο ότι υπάρχει από σήμερα κάποιος να ασχολείται με τον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων σχέσεων.

Και κάτι τελευταίο. Όταν μιλάμε για θέσεις δημοσίων σχέσεων, δεν πρέπει σώνει και καλά να καλύπτονται από δημοσιογράφους.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΕΘΕΞΙΣ»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΦΩΣ»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΡΡΑΚΟΥ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

Για την “ M E T H E X I S ” F O U N D A T I O N, συναντώνται και καταθέτουν την άποψή τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση οι:  Ηλίας Γκαρτζονίκας, Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Δημήτρης Γκαρτζονίκας και Χρήστος Κατσάνος.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Το Πνευματικό Κέντρο Συρράκου συνεχίζοντας την παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα του ιστορικού τόπου προχωρά στη συνδιοργάνωση μιας ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης με θέμα το Συρράκο.

Στα χαρακτηριστικά της συμπεριλαμβάνεται από τη μια η προσέγγιση του αντικειμένου με μια σύγχρονη οπτική ματιά, «δένοντας» με έναν ωραίο τρόπο το παλιότερο με το νεότερο στον κύκλο του χρόνου και των χρόνων.

Από την άλλη πραγματοποιείται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο και πιστεύουν στη δύναμη και τη δυναμική του, έχοντας δώσει από χρόνια τα διαπιστευτήριά τους σε  ανάλογους τομείς, με πρωτοβουλίες ή με συνεργασίες όταν κλήθηκαν να συνεισφέρουν.

Με την ενέργεια αυτή, το Πνευματικό Κέντρο Συρράκου έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο σύνδεσης με το παρελθόν αλλά και να «διηγηθεί» στον επισκέπτη με εικόνες την ιστορία του αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. , Πνευματικού Κέντρου Συρράκου, Αργύρης Γιάννης

 

ΛΟΓΙΑ ΑΛΕΚΟΥ ΚΙΤΣΑΚΗ ΓΙΑ ΗΛΙΑ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΚΔΙ.

Από την πρώτη στιγμή είδα το χορευτικό σου και συγκινήθηκα και με κέρδισε.

Κάνεις φοβερή δουλειά Λιάκο μου.

Είσαι ο μεγαλύτερος χοροδιδάσκαλος όλων των εποχών που έβγαλαν τα Γιάννινα.

Να ΄σαι καλά αγόρι μου.

Τέτοια παιδιά χρειάζεται το ελληνικό τραγούδι

 

ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΙΤΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΕΝ ΧΟΡΩ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

Θέλω να σε συγχαρώ ολόψυχα, για το μεγάλο εργο το οποίο επιτελείς στα Γιάννενα.

Είσαι ένα σπουδαίο παιδί βγαλμένος μέσα από το χωρίο του Κρυστάλλη, το Συρράκο, ο μεγάλος ποιητής αυτός.

Κάνεις αυτή τη δουλειά και σε παραδέχομαι, να σ’ έχει ο Θεός καλά, γιατί εγώ ξέρω τι δουλειά είναι αυτή που κάνεις.

Επιτελείς μέγα εθνικό έργο. Γιατί το λέω?

Διότι σε αυτή την κοινωνία που ζούμε σήμερα Ηλία μου αν αυτή τη δουλειά δεν την κάνεις, όπως την πιστεύεις και τη λατρεύεις .

Το λέω γιατί με ενδιαφέρει να καταλάβει ο κόσμος τι εστί Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Θέλω να ευχαριστήσω το Γιώργο τον Γεωργούλα, που έδωσε ολη την ψυχή του για να μας ανεχτεί.

Ακόμη και τον αδερφό σου το Δημήτρη τον Γκαρτζονίκα.

Να ‘στε καλά παιδιά που με ανεχτήκατε και για την υπομονή.

Να σαι καλά. Όποτε με χρειαστείς χαίρομαι να τραγουδάω για σένα.

Γιατί με κέρδισες με ένα καφέ που ήπιαμε εσύ κι ο Δημήτρης.

Μπορώ να κάτσω να μιλάω μια ολόκληρη μέρα για σένα.

Να μαθαίνεις τα απιδιά να χτυπάν το ποδάρι κάτω.

Η λεβεντιά του κόσμου είναι το δημοτικό τραγούδι. Τελείωσε