ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ»

«Μια εκπομπή για την φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη σχέση τους»

Υπεύθυνοι Παραγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας (παρουσίαση- μοντάζ), Δημήτρης Γκαρτζονίκας (κάμερα- μοντάζ)

Ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες: http://orizontas.org

Βίντεο: http://orizontas.org , www.youtube.com/enxoro ,

facebook: orizontas ekpompi

email: [email protected]

Παρουσιάζεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1»


------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΟΡΙΖΟΝΤΑ"

Ο «Ορίζοντας» μέσω της εικόνας, του λόγου και της κατάθεσης προσωπικών εμπειριών των υπευθύνων παραγωγής και των συνομιλητών, φιλοδοξεί να προσεγγίσει όμορφες πλευρές του κόσμου που ζούμε και να τις μοιραστεί με τους τηλεθεατές.

Φυσικές ομορφιές τόπων, χωριών, πόλεων και χωρών, της Ελλάδας και της Γης, αλλά και οι τρόποι που μπορούμε να τις προσεγγίσουμε και να τις χαρούμε, είναι κυρίως ο «Ορίζοντας» της εκπομπής.

Απώτερος σκοπός και πρόταση των υπευθύνων είναι να συνδράμουν στο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συνανθρώπων που να χαίρεται βλέποντας τα όμορφα που μας περιβάλλουν, επιθυμώντας παράλληλα να διατηρήσουν αυτό που εκπέμπουν σε αυτούς ή σε όσους τα γνωρίζουν από κοντά.

Υπεύθυνοι Παραγωγής του «Ορίζοντα» άλλα και της πολιτιστικής εκπομπής «Εν Χορώ» είναι οι Συρρακιώτες  Ηλίας Χ. Γκαρτζονίκας (παρουσίαση, μοντάζ), Δημήτρης Δ. Γκαρτζονίκας (κάμερα, μοντάζ), με τη συνεργασία του Χρήστου Δ. Κατσάνου .

Η εκπομπή μεταδίδεται στο Νομό Ιωαννίνων από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1», ενώ οι εκπομπές ήδη «ανεβαίνουν» ολόκληρες στο site της εκπομπής http://orizontas.org .

-----------------------------

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ιωάννινα   20/01/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Ο «Ορίζοντας» μέσω της εικόνας, του λόγου και της κατάθεσης προσωπικών εμπειριών των υπευθύνων παραγωγής και συνομιλητών, φιλοδοξεί να προσεγγίσει όμορφες πλευρές του κόσμου που ζούμε και να τις μοιραστεί με τους θεατές.
Φυσικές ομορφιές τόπων, χωριών, πόλεων και χωρών της Ελλάδας και της Γης είναι κυρίως ο «Ορίζοντας» της εκπομπής.
Απώτερος σκοπός και πρόταση των υπευθύνων παραγωγής είναι να συνδράμουν στο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συνανθρώπων που να χαίρεται βλέποντας τα ωραία που μας βρίσκονται γύρω μας και επιθυμούν να διατηρηθεί αυτό που εκπέμπουν.
Την ευθύνη παραγωγής έχουν οι: Ηλίας Γκαρτζονίκας (επιμέλεια- παρουσίαση) και Δημήτρης Γκαρτζονίκας (επιστημονικός συνεργάτης)
Η παραγωγή μεταδίδεται στο Νομό Ιωαννίνων από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1».
Η πρώτη εκπομπή έχει τίτλο «ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ, από την κορυφή της Ελλάδας στις κορυφές του κόσμου».
Το 1ο μέρος της θα μεταδοθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, στις 10.00 το βράδυ (επανάληψη Κυριακή 24/1, 3.00 μμ)  και το 2ο την επόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, την ίδια ώρα.
Φιλοξενούμενος είναι ένας Ελληνας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο Μιχάλης Στύλλας, διδάκτωρ Γεωλογίας (Α.Π.Θεσσαλονίκης) με μεταπτυχιακό στην Ωκεανογραφία (Αμερική), ζει τον μισό χρόνο στον Ολυμπο, ως υπεύθυνος του καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος» και ανεβαίνει συχνά σε ψηλά βουνά του κόσμου.
Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας ανεβαίνει μαζί με τον Χρήστο Κατσάνο (αθλητή μαραθωνίου και δρομέα μεγάλων αποστάσεων) και τον συναντά στον Ολυμπο γνωρίζοντας παράλληλα την κορυφή της Ελλάδας, ενώ μήνες μετά, μαζί με τον Δημήτρη Γκαρτζονίκα, συνομιλούν μαζί του στην Κόνιτσα για τις εμπειρίες του, την «στέγη του κόσμου» -το Έβερεστ- και την πετυχημένη ελληνική επιχείρηση να πατήσει στην κορυφή της, τις ορειβατικές αποστολές υψηλών απαιτήσεων όπως την ανάβαση στο Τσο Ογιού των Ιμαλαϊων (8.201 μέτρα) και την Κορντιλιέρα Μπλάνκα του Περού, τους λαούς που συναντά  κ.α.
Παράλληλα γίνεται αναφορά στους μεγάλους αγώνες που συμμετείχε όπως τα 500 χλμ στην Αλάσκα, την «Κοιλάδα του θανάτου» στην έρημο, τα 123 χλμ της Ροδόπης κλπ.
Εξαιρετικά πλάνα και φωτογραφίες από την ανάβαση της ελληνικής αποστολής στο Έβερεστ και άλλα βουνά της γης, συνοδεύουν τη συνέντευξη.

Ο Μιχάλης Στύλλας το 2004 πάτησε την κορφή του Εβερεστ, ενώ ανέβηκε σε μερικές από τις ψηλότερες κορυφές όπως: Ιμαλάια (Everest ? 8850m, Dhaulagiri ? 8167m, Cho Oyu ? 8201, Makalu ? 8543m, Ama Dablam 6852m, Kyazo Ri ? 6158m και Island Peak ? 6189m), στον Ινδοκάυκασο του Πακιστάν (Tirich Mir ? 7708m, Ghul Las Zum ? 6558m) στις Περουβιανές Ανδεις (Cordillera Blanca), στον Κάυκασο (Ρωσία) στις Γαλλικές ?λπεις, στη Σκωτία και στη Βόρειο Αμερική (Alaskan Range).
Παράλληλα είναι αθλητής μαραθωνίου και δρόμου μεγάλων αποστάσεων (μέχρι και 500 χμ) με συμμετοχές σε αγώνες διαφόρων χωρών του κόσμου όπως στον Ολυμπο, Ροδόπη, στις ΗΠΑ, την Αλάσκα, την έρημο της Καλιφόρνια και στα Ιμαλάια.
-----------------------------------------------------------

Ιωάννινα   27/01/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

«Από την κορυφή της Ελλάδας στην κορυφή του κόσμου», με το 2ο μέρος του «Ορίζοντα»

Με το δεύτερο μέρος τις εκπομπής «Από την κορυφή της Ελλάδας στην κορυφή του κόσμου», που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ηπειρος TV1», συνεχίζεται η παρουσία της νέας τηλεοπτικής παραγωγής «Ορίζοντας» των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα.
Φιλοξενούμενος είναι ο Μιχάλης Στύλλας (διδάκτωρ Γεωλογίας), που ήταν μέλος της πρώτης ελληνικής αποστολή που ανέβηκε στο Εβερεστ, το 2004.
Στη συγκεκριμένη εκπομπή περιγράφει λεπτομέρειες των τελευταίων ημερών πριν την τελική προσπάθεια της ανάβασης καθώς και την μοναδική στιγμή που είδε τη γη, πατώντας στο ψηλότερο σημείο της.
Εξαιρετικά πλάνα του μοναδικού τολμήματος από τον εικονολήπτη Παύλο Τσιαντό και φωτογραφίες του ιδίου από κορυφές του κόσμου, συνοδεύουν την συνέντευξη.
Παράλληλα με την ιδιότητά του ως δρομέα μεγάλων αποστάσεων, καταθέτει την εμπειρία του από τα 500 παγωμένα χιλιόμετρα στην Αλάσκα, τα 300 χλμ στην έρημο της Καλιφόρνια, τα 120 χλμ της Ροδόπης, τον Μαραθώνιο Ολύμπου κ.α.
Τέλος δηλώνει την πεποίθησή του ότι ο κόσμος που μας περιβάλλει αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα όλων.

----------------------------------------------------------

Σε «Ψηλές κορφές και δρακόλιμνες της Ηπείρου» ο «Ορίζοντας».

Στους ορίζοντες ανοίγεται για δεύτερη χρονιά η εκπομπή «Ορίζοντας» που παρουσιάζεται στο «Ήπειρος TV1» από τους Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα.
Ένας από τους σκοπούς της παραγωγής είναι να μοιραστεί με το κοινό όμορφα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και να το ευαισθητοποιήσει πάνω σε θέματα που αφορούν στην προστασία και ήπια αξιοποίησή του.
Θέμα της προσεχούς εκπομπής είναι: «Ψηλές κορφές και δρακόλιμνες της Ηπείρου».
Τα γυρίσματα διήρκησαν δύο χρόνια περίπου.
Οι υπεύθυνοι της παραγωγής, συντροφιά με ανθρώπους που για χρόνια συμμετέχουν σε πορείες και αναβάσεις, πηγαίνουν από το Παλιοσέλι στην κορυφή του Σμόλικα (τη 2η ψηλότερη της Ελλάδας) και την δρακόλιμνή του.
Μετά, από την Αετομηλίτσα στην κορυφή του Γράμμου (την 4η ψηλότερη της Ελλάδας), την δρακόλιμνη «Μουτσάλια» και τέλος στην δρακόλιμνη της Τύμφης που την προσεγγίζουν από το Πάπιγγο και από την Μονή Στομίου Κόνιτσας.
Παράλληλα, στη λίμνη Ζηρού Φιλιππιάδας γνωρίζουν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εν μέρει αποσκοπεί σε στόχους ανάλογους της εκπομπής, καθώς και τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων με μακρόχρονη προσφορά και εμπειρία στις αναβάσεις και όχι μόνο.
Τέλος, επιστήμονες που ειδικεύονται στην περιβαλλοντολογική αξιοποίηση και ανάπτυξη, καταθέτουν την άποψή τους για το τομέα αυτό.
Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε δύο μέρη.
Το 1ο την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 10 το βράδυ, με κύριο μέρος την ανάβαση στο Σμόλικα (επανάληψη την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 2 μμ)
Το 2ο την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στις 10 το βράδυ, με κύριο μέρος την ανάβαση στο Γράμμο και την Τύμφη (επανάληψη την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 2 μμ)  
Στοιχεία της εκπομπής φιλοξενούνται προσωρινά στο www.enxoro.gr, το www.youtube.com/enxoro και το email είναι: [email protected]

----------------------------------------------------------

ΑΓΩΝΕΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ- ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΦΥΡΗΣ
Ο «Ορίζοντας» γνωρίζει τους αγώνες «Ορεινού Τρεξίματος και Περιπέτειας».
Κύριος προσκεκλημένος του ο Ηπειρώτης (καταγόμενος από το Μέτσοβο) Νίκος Καλοφύρης.
Ο Έλληνας πρωταθλητής μιλά για την ιδιαιτερότητα αυτού του είδους αγώνων, καταθέτει τις εμπειρίες του και μοιράζεται μαζί μας στιγμές (και νίκες) στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας (Μαραθώνιος Ολύμπου), στην οροσειρά της Ροδόπης, στην ψηλότερη οροσειρά της Ευρώπης (Άλπεις- CCC) και φυσικά μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αθλητές του αγωνίσματος.
Την πολυήμερη δοκιμασία των 300 χιλιομέτρων στο SOLU KHUMBU των Ιμαλαΐων, την ψηλότερη οροσειρά του κόσμου και την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Παράλληλα ο φωτογράφος Μπάμπης Γκιριτζιώτης μας προσφέρει εκπληκτικές φωτογραφίες αυτού του αγώνα, δίπλα στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Επίσης ο αθλητής του αγωνίσματος Χρήστος Κατσάνος, εκ των υπευθύνων διοργάνωσης του μοναδικού αγώνα 100 μιλίων στην Ελλάδα, του Rodopi Ultra Trail (ROUT), μας δίνει πολύτιμα στοιχεία που αφορούν στο ειδικό αυτό άθλημα και την ανάπτυξή του στη χώρα.
Η εκπομπή θα προβληθεί την Παρασκευή 25/2/2011 στις 10.00 μμ και Κυριακή 27/2 στις 2.00 μμ (ε)
Υπεύθυνοι της παραγωγής είναι οι Ηλίας και Δημήτρης Γκαρτζονίκας.
Στοιχεία της φιλοξενούνται προσωρινά στο www.enxoro.gr, το www.youtube.com/enxoro και το email είναι: [email protected]

------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΑΧΘΟ

Ο «Ορίζοντας» σε αυτή την εκπομπή ακολουθεί τη διαδρομή ενός πανέμορφου ποταμού.

Επισκέπτεται τον Άραχθο στα Τζουμέρκα της Ηπείρου και κάνει rafting στα κρυστάλλινα νερά του.

Μαζί με το Νίκο Μάνθο, της Via Natura (παρέα και οδηγό), μαθαίνουμε για τον τόπο, το ποτάμι, την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και πολλά από τα μυστικά του rafting.

Κατά τη διάρκεια της κατάβασης θα γνωρίσουμε εκπληκτικά σημεία του ποταμού, που δεν μπορείς να τα δεις παρά μόνο με βάρκα, με αποκορύφωμα αυτών, το φαράγγι του ποταμού.

Θα κολυμπήσουμε σε κρυφούς καταρράκτες, θα ξεδιψάσουμε από τρύπες στα βράχια που αναβλύζουν παγωμένο νερό, θα μάθουμε για τα πετρώματα, την χλωρίδα, την πανίδα και πολλά άλλα, καταλήγοντας στο φημισμένο μονότοξο γεφύρι της  Πλάκας.

100 λεπτά ομορφιάς, ζωής και διδαγμάτων, που η φύση έχει προσφέρει απλόχερα σε όλους, με μόνη προτροπή να τα σεβαστούν.

ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ηλίας Γκαρτζονίκας (παρουσίαση- μοντάζ), Δημήτρης Γκαρτζονίκας (κάμερα- μοντάζ).

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Κατσάνος, Δήμος Μουσαφίρης, Φίλιππος Καραμπίνας και Γιώργος Βαζάκας.

--------------------------------------------------------------

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ: Λάζαρος Ρήγος, το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα 2/2012 (1ο μέρος).

http://www.youtube.com/watch?v=rkiGmuuKXT4&list=UUKMmloGYjIam7Wotwz7aIwg&index=4&feature=plcp

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπομπές του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ www.orizontas.org) , λαμβάνει χώρα στο Δίον της Πιερίας.

Συναντούμε τον Λάζαρο Ρήγο, έναν πρωτοπόρο και «ασυμβίβαστο» διοργανωτή και αθλητή των αγώνων ορεινού τρεξίματος και περιπέτειας στην Ελλάδα, που μας εξιστορεί την έναρξη και εξέλιξη των αγώνων, μας μιλά για τον OLYMPUS MARATHON, για τους αγώνες περιπέτειας, για τις διασχίσεις (όπως την ποδηλατική του μονοπατιού Ε4), την εμπειρία του στα Ιμαλάια (ποδηλατώντας και οδοιπορώντας) , τον ROUT 100 MILES της Ροδόπης και τόσα άλλα σημαντικά στοιχεία του χώρου.

Μαζί του ο Χρήστος Κατσάνος, διοργανωτής και αθλητής αγώνων ορεινού τρεξίματος και περιπέτειας (και ειδικός συνεργάτης του ΟΡΙΖΟΝΤΑ), που μας δίνει σημαντικά στοιχεία των OM, ROUT κλπ.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο και το αρχαίο Δίον Πιερίας