ΕΝ ΧΟΡΩ, 11η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2010- 11)

11η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2010-2011)

1. Εν Χορώ στην Κωνσταντινούπολη, (τρέϊλερ http://www.youtube.com/enxoro#p/u/50/RV6CE_Gar5I )

Την ενδέκατη χρονιά της στους δρόμους του Λαϊκού Πολιτισμού, ξεκινά η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ», που προβάλλεται από τον σταθμό «Ήπειρος TV1», με υπεύθυνους παραγωγής τους Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα.

Η πρώτη εκπομπή για φέτος έχει αναφορά στην Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέπτεται μαζί με το βραβευμένο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Θα προβληθεί την Παρασκευή 22/10/2010 στις 10 μμ και θα επαναληφθεί την Κυριακή 24/10/23010, στις 3 μμ.

Σε μια ιστορική στιγμή για χορευτές και υπευθύνους του Συγκροτήματος, συναντούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο στο Φανάρι και χορεύουν στους Ρωμιούς της Κοινότητος Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου Κωνσταντινουπόλεως.

Παράλληλα γνωρίζουν και μας μεταφέρουν πολλά στοιχεία και όμορφα πλάνα της άλλοτε πρωτεύουσας του Βυζαντίου, όπου για πάνω από 1000 χρόνια ήκμασε ο ελληνισμός, ενώ δίνουν παράσταση και στους Ηπειρώτες της Ροδόπης, στην Κομοτηνή.

2. Βλαχόφωνος ελληνισμός (1ο μέρος) (Τρέϊλερ http://www.youtube.com/enxoro#p/u/43/Wq8J5MsREO0 )

Η 11η χρονιά συνεχίζεται με την εκπομπή «Βλαχόφωνος ελληνισμός».

Ιστορία των Βλάχων, γλωσσικό ιδίωμα, έθιμα, παραδόσεις, χοροί, διασπορά στον ελληνικό και βαλκανικό χώρο και άλλα στοιχεία, παρατίθενται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με προσκεκλημένους επιστήμονες, γνώστες του αντικειμένου, όπως οι Μιχάλης Τρίτος, Αστέριος Κουκούδης, Γιάννης Δήμας κ.α..

Η εκπομπή θα προβληθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στις 10.00 μμ (επανάληψη Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2.00 μμ) και το άλλο την επόμενη Παρασκευή στις 10.00 μμ. Το τηλεοπτικό τρέιλερ της συγκεκριμένης εκπομπής είναι: http://www.youtube.com/enxoro#p/a/u/0/Wq8J5MsREO0

3. Βλαχόφωνος ελληνισμός (2ο και 3οο μέρος) (Τρέϊλερ http://www.youtube.com/enxoro#p/u/43/Wq8J5MsREO0 )

Η 11η χρονιά συνεχίζεται με την εκπομπή «Βλαχόφωνος ελληνισμός». Ιστορία των Βλάχων, γλωσσικό ιδίωμα, έθιμα, παραδόσεις, χοροί, διασπορά στον ελληνικό και βαλκανικό χώρο και άλλα στοιχεία, παρατίθενται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με προσκεκλημένους επιστήμονες, γνώστες του αντικειμένου, όπως οι Μιχάλης Τρίτος, Αστέριος Κουκούδης, Γιάννης Δήμας κ.α..

Η εκπομπή θα προβληθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στις 10.00 μμ (επανάληψη Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2.00 μμ) και το 2ο την επόμενη Παρασκευή στις 10.00 μμ. Το τηλεοπτικό τρέιλερ της συγκεκριμένης εκπομπής είναι: http://www.youtube.com/enxoro#p/a/u/0/Wq8J5MsREO0

4. Στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου με το Λευτέρη Σαρρέα (Τρέϊλερ http://www.youtube.com/enxoro#p/u/4/tTjNd5oXqFU )

Την Ντοβρά (Ασπράγγελοι) επισκέπτεται η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» που διανύει την ενδέκατη χρονιά παρουσίας,  με τους συνεργάτες της (Ηλία Γκαρτζονίκα, Δημήτρη Γκαρτζονίκα, Χρήστο Κατσάνο, Βαγγέλη Γιωτόπουλο, Βασίλη Λούπα, Αλέκο Δοσούλα) και συναντά τον Ηπειρώτη δεξιοτέχνη του κλαρίνου Λευτέρη Σαρρέα.

Μαθαίνει στοιχεία για τη ζωή του, τους παλιούς μουσικούς, τα πανηγύρια και αναπόφευκτα στήνει ένα ζαγορίσιο γλέντι με τους μουσικούς και τους φίλους του καλλιτέχνη. Αρχειακό υλικό συνοδεύει τη συζήτηση και τα τραγούδια.

5. Πάσχα εν χορώ στην Ήπειρο (Τρέϊλερ http://www.youtube.com/enxoro#p/u/2/gR32hhjhpCQ )

Με ένα ηπειρώτικο γλέντι δυόμιση ωρών στα «Λιθαρίτσια» θα γιορτάσει το φετινό Πάσχα με τους φίλους της παράδοσης και της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς, η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα και ο σταθμός «Ήπειρος TV1».

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Πετρολούκας Χαλκιάς, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης  Κυρίτσης, Ηλίας Πλαστήρας, Λευτέρης Γκιώκας, Πέτρος Χαλκιάς (εγγονός), Φώτης Παπαζήκος, Διονύσης Ζώης, Γιώργος Γκόγγος, Δημήτρης Κωνσταντής, Παντελής Γκιώκας, Δονάτος Αηδόνης, Σπύρος Αλεύροντας και Θάνος Ρούμπος, ενώ τριάντα χορευτές δίνουν το δικό τους στίγμα σε αυτή τη γιορτή.

6. Η συνοικία "Λακκώματα" Ιωαννίνων

7. "Βόρειες Διαδρομές" (Τρέϊλερ: http://www.youtube.com/watch?v=aRBZ8SBfoIg&feature=channel_video_title)

Η ετήσια μουσικοχορευτική παραγωγή του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών