ΕΝ ΧΟΡΩ , 9Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2008- 09)

«ΕΝ ΧΟΡΩ» ΣΤΗΝ ΚΛΗΜΑΤΙΑ (ΒΕΛΤΣΙΣΤΑ) ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (7/11/2008)

Την ένατη περιήγησή της στους δρόμους του Λαϊκού Πολιτισμού των Ηπειρωτών και των Ελλήνων ξεκινά η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ».
Η πρώτη φετινή προσέγγιση του χώρου είναι στην Κληματιά (Βελτσίστα) Ιωαννίνων.
Γίνεται αναφορά στους περίφημους Βελτσιστινούς μουσικούς ή σε αυτούς που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή όπως το Λάλο Φάκο και τον Κίτσο Χαρισιάδη με τα γνωστά τραγούδια που έγραψαν και έμειναν στο χρόνο, στο πανηγύρι της Παλιουρής και τη μεγάλη σημασία του για τους παλιότερους, στους μυλωνάδες με τους εφτά μύλους και στα αμπέλια με το γνωστό κρασί.
Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής μιλούν για το παρελθόν της περιοχής, ενώ μουσικοί με επικεφαλής τον Σάββα Σιάτρα γίνουν δείγματα της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου.

 «ΕΝ ΧΟΡΩ» ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ (28/11/2008)

Σε ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας όπως τη Στερνατία και όμορφες πόλεις του νότου της γειτονικής χώρας μεταφέρεται η εκπομπή Εν Χορώ αυτή τη βδομάδα.
Θα γνωρίσουμε στοιχεία περιοχών της παλιάς Μεγάλης Ελλάδας, θα μιλήσουμε με ντόπιους για τη «γκρίκο», τη διάλεκτο που μιλούσαν και προσπαθούν να διατηρήσουν ενώ θα ακούσουμε εξαίσια τραγούδια σε αυτή, θα μάθουμε για το χορό της ταραντέλλας, θα επισκεφτούμε ελληνόφωνα χωριά και όμορφες ιταλικές πόλεις όπως τη «Φλωρεντία του Νότου», το Λέτσε με τα εξαίσια κτίρια σε ρυθμό μπαρόκ.

 «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΝ ΧΟΡΩ» (24/12/2008)

Ένα ηπειρώτικο γλέντι, πάνω σε παλιά «πατήματα» έστησε η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» του «Ήπειρος TV1», για να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα και να μοιραστεί τις στιγμές αυτές με τους φίλους της παράδοσης. Εικοσιτρείς παραδοσιακοί μουσικοί και τραγουδιστές συνεργάστηκαν αρμονικά με εικοσιτέσσερις χορευτές σε μια μουσικοχορευτική περιήγηση που κύριο χαρακτηριστικό της είχε την παρουσία εκπροσώπων όλων των ηλικιών. Από δεκαοκτώ ετών ως τους πιο έμπειρους και αναγνωρισμένους. Με τον τρόπο αυτό κατατίθεται και το στίγμα της συνέχεις και της αρμονικής εξέλιξης στον χώρο αυτό. Στις χαρακτηριστικές στιγμές καταγράφονται τα δύο τραγούδια που παίζουν και τραγουδούν και οι εικοσιτρείς μουσικοί μαζί. Οι δύο και πλέον ώρες των γυρισμάτων και του γλεντιού πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο «Λιθαρίτσια», ενώ η εκπομπή θα μεταδοθεί την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ και σε επανάληψη το μεσημέρι της μεγάλης γιορτής.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ- ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ:

ΚΛΑΡΙΝΟ: Γρηγόρης Καψάλης, Μιχάλης Μπραχόπουλος, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιώργος Μπέλλος, Κώστας Κάκκος, Γιώργος Τσουμάνης.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Χρήστος Τζιτζιμίκας, Γιώργος Πατσούρας, Τάκης Κάρκανος, Λάμπρος Παπακώστας, Βαγγέλης Νούσης.

ΒΙΟΛΙ: Κώστας Καραπάνος, Βασίλης Αβραάμ, Κώστας Κωσταγιώργος, Βαλάντης Καζατζής.

ΛΑΟΥΤΟ: Φώτης Παπαζήκος, Βασίλης Τσίκας, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γιάννης Διαμάντης.

ΝΤΕΦΙ: Αντώνης Τζιάσιος, Τάσος Ντάφλος, Αποστόλης Παππάς, Μιχάλης Δάμος

ΧΟΡΕΥΤΕΣ:

Μίχου Γιώτα, Τζόκα Δέσποινα, Λαγοπούλου Κατερίνα, Οικονόμου Ελίνα, Γκατζόγια Δήμητρα, Βλαχιώτη Παναγιώτα, Κούγκουλη Μαρίνα, Μανέγα Ελένη, Νούση Χαρά, Γεροδήμου Νικολίνα, Ράπτη Ελένη, Ζιώγας Γιώργος, Κώτσης Δημήτρης, Κούρτης Κώστας, Κατσούρας, Θανάσης, Στύλος Χρήστος, Αυδίκος Βασίλης, Βλαχιώτης Χρήστος, Γιαννούλης Δημήτρης, Σακκάς Στέφανος, Ματζίλας Δημήτρης, Γόγολος Αντρέας, Μαστοράκης Γιώργος, Μπάφας Ηλίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ηλίας Γκαρτζονίκας

ΚΑΜΕΡΕΣ: Γιώργος Γεωργούλας, Θόδωρος Παπάζογλου, Σωτήρης Ντούσκος, Σάκης Σούλης.

ΚΟΝΤΡΟΛ: Μάριος Γεωργούλας.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: Δημήτρης Γκαρτζονίκας.

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Τάκης Παππάς.

 «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» (20/2/2009)
Ένα ταξίδι πολιτισμού σε δύο περιοχές της Ελλάδας με πολλά κοινά χαρακτηριστικά πραγματοποιεί η εκπομπή. Στην Ήπειρο και την Κρήτη.
Από τις κορφές των Τζουμέρκων και τις ακτές του Ιονίου μεταφερόμαστε στις πλαγιές του Ψηλορείτη και τα νερά του Κρητικού Πελάγους.
Κύριοι συνοδοί μας είναι το Ηπειρώτικο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Π.Κ. Δήμου Ιωαννιτών που ταξιδεύει για παραστάσεις στην Κρήτη και ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης που επισκέπτεται για τον ίδιο λόγο τα Γιάννινα. Με στελέχη του Όμίλου συνομιλούμε και μαθαίνουμε για τους εθελοντές Κρητικούς που πολέμησαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, για τους χορούς, τα τραγούδια, τις κρητικές μαντινάδες, τα φημισμένα μαχαίρια, τους μουσικούς κ.α της Μεγαλονήσου και με τους Ηπειρώτες χορευτές ταξιδεύουμε τους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, συναντούμε τους συμπατριώτες τους στον ?γιο Νικόλαο και παρακολουθούμε την παράστασή τους στο Ρέθυμνο.

«ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» (27/2/2009)
Τραγούδια και στοιχεία της Γιαννιώτικης Αποκριάς παρακολουθούμε στη συγκεκριμένη εκπομπή.
Αιτία ήταν η έκδοση του τριπλού ψηφιακού μουσικού δίσκου και του βιβλίου που τον συνοδεύει, με τίτλο «Προσωπίδες και Τζαμάλες» που παρήγαγε ο Ενιαίος Φορέας ΚΑΠΗ Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις μουσικές ομάδες των ΚΑΠΗ Ιωαννίνων και τις Ηπειρωτικές ορχήστρες κατά την ώρα της ηχογράφησης και συνομιλούμε με Γιαννιώτες από διάφορες συνοικίες της πόλης για τον εορτασμό της Αποκριάς παλιότερα και σήμερα.
Παράλληλα συντελεστές της παραγωγής καταθέτουν την εμπειρία τους από αυτή την προσπάθεια.  

«ΜΑΚΑΜΙΚΑ ΚΙ ΑΣΙΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», (3 Απριλίου 2009)

Την πρώτη παρουσίαση του διπλού μουσικού ψηφιακού δίσκου «Μακάμικα κι ασίκικα τραγούδια της Ηπείρου», παραγωγής Συνδέσμου Ζαγορισίων Ιωαννίνων, πραγματοποιεί η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009.
Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στον τηλεθεατή να γνωρίσει στοιχεία του τρόπου καταγραφής και κατασκευής των μουσικών δίσκων, αφού τα γυρίσματα της συγκεκριμένης παραγωγής έγιναν στην Αθήνα, στο στούντιο ηχογράφησης, κατά την ώρα δημιουργίας των καλλιτεχνών.
Την άποψή τους για την καινούρια αυτή δισκογραφική δουλειά, δίνουν τρεις από τους κύριους συντελεστές της, ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), ο Παναγιώτης Λάλεζας (τραγούδι) και ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζαγορισίων, Πολύβιος Καρράς.
Στα ενδιαφέρονται της μουσικής έκδοσης συγκαταλέγεται η  άποψη του γνωστού μουσικού ερευνητή και μουσικοκριτικού Γιώργου Παπαδάκη όπου συγκεκριμένα για τους 15 μουσικούς του δίσκου αναφέρει πως « το κορυφαίο μουσικό σύνολο παρουσιάζει εδώ, πραγματικά αποκαλυπτικές ερμηνείες ορισμένων κατά παράδοσιν ορχηστρικών συνθέσεων». 
Στο δίσκο που θα κυκλοφορήσει την Μεγάλη Βδομάδα, περιλαμβάνονται 25 τραγούδια τριών σημαντικών σημείων της Ηπείρου, όσων αφορά στη μουσική τους Παράδοση.
Των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και του Ζαγορίου.
Η εκπομπή που διανύει την ένατη χρονιά της και επιμελείται, παρουσιάζοντάς την παράλληλα, ο Ηλίας Γκαρτζονίκας με τη συνεργασία των Γιώργου Γεωργούλα (κάμερα- μοντάζ) και Δημήτρη Γκαρτζονίκα, θα επαναληφθεί την Κυριακή 5 Απριλίου στις 2.30 μμ.

«Πάσχα με τον Αλέκο Κιτσάκη, το αηδόνι της Ηπείρου» (19/4 και 1/5/2009).

Με τον Αλέκο Κιτσάκη, το «αηδόνι της Ηπείρου» είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν οι τηλεθεατές της εκπομπής «Εν Χορώ», το Πάσχα.
Συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο στις 12.30 το βράδυ, μετά την Ανάσταση και  σε επανάληψη την Κυριακή του Πάσχα στις 2.30 μμ, ο φημισμένος Ηπειρώτης τραγουδιστής, ερμηνεύει τραγούδια που αγάπησε ο κόσμος στην πεντηκονταετή πορεία του και δικαίως τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της μουσικής μας παράδοσης.

Παράλληλα και σε μια σπάνια δίωρη συνέντευξη, ο ίδιος εξιστορεί λεπτομερώς τη ζωή του από τη στιγμή που «απ το μηδέν ξεκίνησε» ορφανός,  ως την πλήρη καταξίωση, τους χρυσούς δίσκους, τα στάδια των 120.000 θεατών, τις βραβεύσεις και πάνω απ όλα, τη λατρεία του κόσμου.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη με τίτλο «Αλέκος Κιτσάκης: Η ζωή μου», προβλήθηκε την Παρασκευή 1 Μαΐου στις 10.00 μμ και σε επανάληψη την Κυριακή 3 Μαΐου στις 1.30 μμ.
 

Γλέντι στο Συρράκο Ιωαννίνων. 7/5/2009

Ενα παραδοσιακό γλέντι στήθηκες στο ιστορικό αρχοντοχώρι για τις ανάγκες των γυρισμάτων της εκπομπής ¨Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».
Και αφού έτσι εξελίχτηκε, απετέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εκπομπή να παρουσιάσει ένα από τα χωρία της Ελλάδας, που «καλά κρατούν» τα Παραδομένα

Συρράκο: «Πέτρα και Μνήμη και Φώς»* 15/5/2009

Στο Συρράκο Ιωαννίνων, ένα από τα σημαντικότερα αρχοντοχώρια της Ηπείρου είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες εκπομπές της παραγωγής «Εν Χορώ», που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1».
Το ιστορικό βλαχοχώρι της Πίνδου με το ιδιαίτερο στίγμα στο πέρασμα των αιώνων, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την εξαιρετική αρχιτεκτονική και την πλούσια παράδοση, που έδωσε στην Ελλάδα ανθρώπους οι οποίοι διέπρεψαν σε πλήθος τομέων.
Από τον ποιητή του «Βουνού και της Στάνης» Κώστα Κρυστάλλη, τον πρωθυπουργό Ιωάννη Κωλέττη, τον αγωνιστή Ιωάννη Ζαλοκώστα, τους ευεργέτες, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών κ.α, ως τους ονομαστούς τσελιγκάδες των δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων των οποίων προϊόντα είχαν κάνει γνωστό το όνομα της τότε κωμόπολης στα πέρατα της Ευρώπης, αφού τα μάλλινα όπως οι κάπες εφοδίαζαν ακόμα και το στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντα ή το κεφαλοτύρι τους πωλούνταν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που είχαν ιδρύσει οι Συρρακιώτες σε χώρες της γηραιάς ηπείρου. 
Η εξέλιξη θέλησε έτσι ώστε η πρόσκαιρη ερήμωση των τελευταίων δεκαετιών λόγω της αστικοποίησης, να μην αποτελέσει καίριο χτύπημα για την ύπαρξη του Συρράκου, αφού τελικά, τα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του όπως η «Πέτρα και η Μνήμη και το Φώς» του στάθηκαν ικανά να ξαναδώσουν το έναυσμα της ανάκαμψης.
Η συγκεκριμένη εκπομπή της τηλεοπτικής παραγωγής που κλείνει την 9η χρονιά της, ήταν η πιο σημαντική ως σήμερα, αφού τα γυρίσματα κράτησαν 2 χρόνια και αποτυπώθηκε το χωριό στη διάρκεια όλου του χρόνου και με κάθε καιρική συνθήκη.
Το πρώτο μέρος θα μεταδοθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009, στις 10 το βράδι και σε επανάληψη την Κυριακή17 Μαΐου στις 2 μ.μ.
Υπεύθυνος παραγωγής και παρουσιαστής είναι ο Ηλίας Γκαρτζονίκας. Κάμερα- Μοντάζ: Γιώργος Γεωργούλας. Ειδικός Συνεργάτης: Δημήτρης Γκαρτζονίκας.
Ο δικτυακός τόπος της είναι: www.enxoro.gr
 
*Ο τίτλος είναι από το Περιοδικό «Συνάντηση» του Μάρκου Αντωνίου