ΕΝ ΧΟΡΩ, 1Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2000- 2001)

ΕΝ ΧΟΡΩ, 1Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2000- 2001)

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ)

Ουσιαστική και συμβολική ήταν η παρουσία του προσκεκλημένου της πρώτης εκπομπής μας.

Ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βασίλης Νιτσιάκος.

Μιλήσαμε για τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την πνευματική καθοδήγηση όσων ασχολούνται με τα Παραδομένα, για το δύσκολο ερευνητικό έργο αλλά και την προσπάθειά τους για μια συντονισμένη δράση που αφορά στην με επιστημονικό τρόπο καταγραφή και αξιοποίησή τους.

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τα τμήματα παραδοσιακών χορών το αντικείμενό τους και πως αυτό εξελίσσεται από γενιά σε γενιά.

Για τα πανηγύρια και τον ποιο σκοπό εκπληρώνουν σήμερα.

Για τα ΜΜΕ και την Παράδοση και ... πολλά άλλα.

2. ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στους ανθρώπους που έχουν επωμιστεί το ιερό καθήκον της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών ήταν αφιερωμένη η δεύτερη εκπομπή της πρώτης χρονιάς.

Μιλήσαμε για την πορεία και την εξέλιξη των τμημάτων παραδοσιακών χορών από την ίδρυσή τους ως σήμερα, για την σημασία τους στις τοπικές κοινωνίες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αναλύσαμε προβληματισμούς και μιλήσαμε για την προετοιμασία και παρουσία των συγκροτημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα είδαμε χορούς από διάφορα Ηπειρώτικα συγκροτήματα.

Συντροφιά μας οι Χοροδιδάσκαλοι- καθηγητές Φυσική Αγωγής κκ. Θόδωρος Φίνος, Βασίλης Ράπτης και Θωμάς Κανής

3. ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΑΓΑΠΙΟΣ ΤΟΛΗΣ)

Στους Κήπους του Ζαγορίου πήγαμε για να συναντήσουμε έναν από τους σημαντικότερους συλλέκτες αντικειμένων της παραδοσιακής κοινωνίας, τον κ. Αγάπιο Τόλη.

Στο μουσείο του με τα περισσότερα από 40.000 κομμάτια περιδιαβαίνεις ένα τεράστιο κομμάτι της Ηπειρώτικης ιστορίας.

Φορεσιές, πίνακες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, όπλα, κασέλες, ρακοκάζανα, μαγειρικά σκεύη και τόσα άλλα γέμισαν τα μάτια μας με χρώματα και ομορφιά.

Ο ίδιος ο κ. Τόλης μας μίλησε για το Ζαγόρι της καρδιάς του, για τις όμορφες ζαγορίσιες γυναίκες με τις πανέμορφες φορεσιές, τα πανηγύρια και τις γιορτές την μακρόχρονη και επίπονη συλλεκτική του προσπάθειά και τα σχέδια για ένα καινούριο, μεγάλο μουσείο.

Μας κέρασε και τσίπουρο με λουκούμι και συνεχίσαμε τις ιστορίες για τα παλιά...τα καλά.

4. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ"

Στα πλαίσια του τομέα προβολής του έργου φορέων που σκοπό έχουν την διάσωση και αξιοποίηση στοιχείων της μουσικοχορευτικής μας κληρονομιάς, γνωρίσαμε τον οργανισμό «Δόρα Στράτου».

Μιλήσαμε για την ιδρύτρια με το σημαντικό έργο, το θέατρο του οργανισμού που πραγματοποιούνται παραστάσεις, το εκδοτικό έργο, την πλούσια ιματιοθήκη, το ανεκτίμητο αρχειακό υλικό και τις παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ είδαμε χορούς του συγκροτήματος.

Προσκεκλημένη μας η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του οργανισμό κ. Μίκα Παπά- Σέβου.

5. ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Το θαυμάσιο είδος τραγουδιού, το πολυφωνικό, γνωρίσαμε στην εκπομπή αυτή.

Προσκεκλημένοι μας ήταν η κ. Όλγα Ζήση και το πολυφωνικό συγκρότημα «Το Πωγώνι»

Μέσα από την εκτεταμένη συζήτηση, την ανάλυση από το μέλος του συγκροτήματος κ. Μενέλαο Μάτσα και τα έξι τραγούδια που ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για αυτό το δύσκολο είδος τραγουδιού.

Γνωρίσαμε την πεντατονική ανημίτονη κλίμακα που στηρίζονται, τη διάρθρωσή του, το πόσο βαθιά χάνονται οι ρίζες του, τη σχέση του με ανάλογα τραγούδια άλλων κρατών, τη διαφορά του από χωρίο σε χωρίο ή από περιοχή σε περιοχή κ.α.

6. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ)

Τα πρώτα Χριστούγεννα της εκπομπής μας τα γιορτάσαμε παρέα με τον σημαντικό Ηπειρώτη κλαριτζή κ. Γρηγόρη Καψάλη.

Μας μίλησε για τα δικά του Χριστούγεννα στα παιδικά του χρόνια και μας παρουσίασε την καλλιτεχνική του πορεία από τα χρόνια που έπαιζε με τα φημισμένα «Τακούτσια» ως την σημερινή καθολική καταξίωση.

Και όταν τα λόγια σταμάτησαν τη σκυτάλη πήραν οι νότες από το κλαρίνο του, η φωνή του κ. Γιάννη Παπακώστα και η τεχνική των άλλων καλών μουσικών του συγκροτήματος που φιλοξενήσαμε.

7. ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ)

Την πρωτοχρονιά την γιορτάσαμε με τον κ. Νίκο Χαλιγιάννη, έναν σημαντικό βιολιτζή από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, την μεγάλη μουσική βρυσομάνα της Ηπείρου.

Εκπρόσωπος μιας από τις πιο ονομαστές μουσικές οικογένειες της περιοχής, μας μίλησε γι' αυτήν, για την δική του πορεία, την πολύμηνη περιοδεία των παλιών χρόνων για να παίξουν στα πανηγύρια και χαρακτηριστικές στιγμές των παλιών μουσικών.

Μετά με το συγκρότημα που τον συνόδευε ακούσαμε ωραία τραγούδια της περιοχής.

8. «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ»

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Στην εκπομπή αυτή προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ ««ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ», παραγωγής του Δήμου ?νω Καλαμά Ιωαννίνων.

Σε μια σημαντική καταγραφή ακολουθήσαμε τον νοητό δρόμο που ένωνε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής, της παλιάς Πογδόριανης, είδαμε πανηγύρια που πραγματοποιούνται προς τιμή των αγίων στα οποία είναι αφιερωμένα και γνωρίσαμε μουσικούς αυτής της μουσικής βρυσομάνας της Ελλάδας, του Παρακαλάμου Ιωαννίνων.

Προσκεκλημένοι ήταν δύο από τους κύριους εμπνευστές και δημιουργούς της προσπάθειας οι κκ Σταύρος Βιρβίλης και Δημήτρης Γκαρτζονίκας.