ΕΝ ΧΟΡΩ , 6Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2005- 06).


1. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 5ΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

2. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ(ΚΗΠΟΙ, ΚΑΠΕΣΟΒΟ- ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ- ΣΚΑΜΝΕΛΙ)

Φθινόπωρο ήταν, που αρχίζαμε τον 6ο κύκλο εκπομπών, όταν με τους εκλεκτούς συνεργάτες μας επισκεφτήκαμε χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου.

Τους Κήπους την παλιά πρωτεύουσα του Ζαγορίου, όπου ο συλλέκτης θεματοφύλακας της Παράδοσης κ. Αγάπιος Τόλης, μας άνοιξε την καρδιά και τα σεντούκια της συλλογής του μουσείου του, το Καπέσοβο με την Πασχάλειο σχολή, τη Χάρτα του Ρήγα, την Εκκλησία, το Τσεπέλοβο με τα ωραία κτίσματα και τέλος καταλήξαμε στα Σκαμνέλι όπου ο κ. Φραγγούλης μας ξενάγησε, ενώ κατόπιν, μέσω των καταπληκτικών παλιών φωτογραφιών της οικογένειάς τους μας πήγε νοερά σε εκείνα τα χρόνια .

3. ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ)

Ιδιαίτερη είναι η ευαισθησία που δείχνει η εκπομπή μας προς τους εκπροσώπους της νέας γενιάς σε διάφορους τομείς του Λαϊκού μας Πολιτισμού.

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού είναι και ο Ηλίας Πλαστήρας με το συγκρότημά του.

Τους γνωρίσαμε, μιλήσαμε για την οπτική που προσεγγίζουν τα Παραδομένα και την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να φανούν αντάξιοί τους.

Μετά έπαιξαν και τραγούδησαν αντιπροσωπευτικά κομμάτια από τις σημαντικότερες «μουσικές περιφέρειες» της Ηπείρου.

4. "ΣΗΜΕΡΑ ΓΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ"

Στον παραδοσιακό γάμο, στη «Χαρά», ήταν αφιερωμένη εκείνη η εκπομπή.

Αρχικά γνωρίσαμε στοιχεία της παραδομένης τελετουργίας περιοχών της Ηπείρου και της χώρας, που πολλά από αυτά ανάγονται στα αρχαία χρόνια και με τον καιρό προσαρμόστηκαν στα χριστιανικά δεδομένα.

Μετά τα είδαμε μέσω παλιών φωτογραφιών και μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων.

Τέλος ακούσαμε τραγούδια του γάμου που αναφέρονται σε διαφορετικές στιγμές της τελετουργίας από το συγκρότημα του Γιώργου Πατσούρα και Θωμά Χαλιγιάννη.

5. Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

Στο μουσείο της εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών γνωρίσαμε στοιχεία της Ηπειρώτικης Φορεσιάς.

Γιαννιώτικες, Συρρακιώτικες, Βωβουσιώτικες, Μετσοβίτικες, Ζαγορίσιες και τόσες άλλες «επίσημες» φορεσιές, με τα συγκούνια, τις ποδιές και τα μαντήλια τους.

Και από την άλλη κοσμήματα, οπλισμός και κάθε είδους αντικείμενο που συνόδευε τη φορεσιά, φτιαγμένα από Ηπειρώτες.

Και μετά περιγραφή από σημερινό ελληνοράφτη για το πώς φτιάχνονται σήμερα και τότε.

Μια επίσκεψη που η ενημέρωση με τον θαυμασμό εναλλάσσονταν.

Ενημέρωση για τα τόσα και τόσα που συνδέονταν με την φορεσιά και θαυμασμός για το τι ήταν δυνατό να έφτιαχναν οι άνθρωποι με τα χέρια τους

Και πως σε ένα πανί ή ένα κόσμημα μπορούσες να διαβάσεις την ιστορία ενός λαού

6. ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Την αλλαγή του χρόνου τη γιορτάσαμε με καθαρά ηπειρώτικο τρόπο.

Με γλέντι. Και τι γλέντι!

20 μουσικοί από 4 συγκροτήματα, για δύο ώρες μας συντρόφευσαν εκείνες τις χρονιάρες ώρες, ώστε χαρούμενους να μας βρει η καινούρια χρονιά.

Ονόματα όπως: ΚΛΑΡΙΝΑ: Γρηγόρης Καψάλης, Κώστας Βέρδης, Νίκος Καψάλης, Νίκος Τάσσης, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ: Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Γεροδήμος, Δημήτρης Αχνούλας, Κώστας Παϊλας, Σακαβίτσης, Νίκος Τομαράς ενώθηκαν με άλλους αξιόλογους μουσικούς σε ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα στο κέντρο «Λιθαρίτσια».

Παράλληλα ήταν μια από τις πιο δύσκολες τεχνικά παραγωγές μας αφού 20 μουσικοί σε ένα εξωτερικό χώρο, δεν είναι και κάτι που αντιμετωπίζεις και κάθε μέρα στον τόπο μας.

7. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ «ΤΡΙΤΗ» ΗΛΙΚΙΑ (ΚΑΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

Το πώς βίωσαν και πως διατηρούν στοιχεία της παράδοσης συμπολίτες μας της «τρίτης» ηλικίας γνωρίσαμε μέσα από την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων και χορωδιών των ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων.

Σε ένα ωραίο απόγευμα χόρεψαν, τραγούδησαν και συνομιλήσαμε για αυτά που εκείνοι έζησαν στην πραγματικότητα και όχι ως ανα- παράσταση όπως εμείς σήμερα.

8. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στα Γραμμενοχώρια πήγαμε μια χιονισμένη χειμωνιάτικη μέρα.

Με τη συνεργασία και τη συνοδεία του κ. Κώστα Ζιάκκα επισκεφτήκαμε όσα περισσότερα μπορέσαμε, μάθαμε για την ιστορία του καθενός καθώς και για τα κύρια σημεία που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων και καταλήξαμε στην Κόντσικα, όπου κάτοικοι της περιοχής μας περίμεναν να μιλήσουμε και τέλος να γλεντήσουμε με την ορχήστρα του σημαντικού Ηπειρώτη κλαριτζή κ. Ναπολέων Ζούμπα.

Και επειδή το κρύο ήταν πολύ έξω, το κρασί, το τσίπουρο και το καλό τραγούδι έδωσαν ένα οικογενειακό τέλος σε μια ωραία περιήγηση.

9. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Στο όμορφο αρχοντοχώρι, το Μέτσοβο έγινε μια από τις ωραιότερες στάσεις της ετήσιας παρουσίας της εκπομπής.

Γνωρίσαμε στοιχεία της πολύ σημαντικής διαδρομής του τόπου στο πέρασμα των χρόνων, επισκεφτήκαμε μουσεία, εκκλησίες και εργαστήρια που οι υπεύθυνοι τους μας περίμεναν με ανοιχτές τις πόρτες και τις καρδιές τους.

Και τέλος εξαιρετικές κυρίες και κύριοι, ντυμένοι στα παραδοσιακά τους με το συντονισμό του κ. Γιώργου Μέτσιου και τη συνοδεία μουσικών, μας τραγούδησαν, χόρεψαν και μιλήσαμε για τα παλιά τα καλά, στα ελληνικά και στα «βλάχικα», το λατινογενές αυτό γλωσσικό ιδίωμα.

Γιατί το Μέτσοβο είναι εκτός πολλών άλλων και σημείο αναφοράς των βλαχόφωνων της Ελλάδας.

10. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ (ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Στους Σαρακατσάνους αφιερώσαμε μια εκπομπή μας.

Και για γίνει αυτό πήγαμε με τους συνεργάτες μας στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιούνταν το παγκόσμιο συνέδριό τους, με κορυφαία παρουσία αυτή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια. Παρακολουθήσαμε τις επιστημονικές προσεγγίσεις και αναφορές και χαρήκαμε τη μουσικοχορευτική συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11. ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΝΤ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ)

Την παράσταση των συγκροτήματος παραδοσιακών χορών του ΠΚ Δήμου Ιωαννιτών στη Νάντ της Γαλλίας παρακολουθήσαμε την άνοιξη της χρονιάς αυτής.

Παράσταση που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου από τους ομογενείς μας.

Παράλληλα παρακολουθήσαμε την διαδρομή από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού με το φαινόμενο της άμπωτης και πλημμυρίδας και θαυμάσαμε τα αξιοθέατα του Παρισιού και περιοχών της Γαλλίας.

12. ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΨΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ

Ίσως η σημαντικότερη τηλεοπτική συνάντηση παραδοσιακών Ηπειρωτών μουσικών των τελευταίων χρόνων να έγινε το Πάσχα στην εκπομπή μας.

Ήταν αυτή που ενώθηκαν δυο ογκόλιθοι της Ηπειρωτικής μουσικής Παράδοσης για να μας χαρίσουν ωραίες στιγμές.

Ο Γρηγόρης Καψάλης και ο Πετρολούκα Χαλκιάς.

Μαζί με τον Αντώνη Κυρίτση και άλλους ωραίους μουσικούς μιλήσαμε για το Πάσχα των χωριών τους, για την παραδοσιακή μουσική, αλλά γρήγορα σταματήσαμε για να περιδιαβούν μουσικά την Ήπειρο, εκεί στο Υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, στο μπαλκόνι των Ιωαννίνων με θέα την Παμβώτιδα.

Παράλληλα, ικανοποιήθηκε και ένα παλιό μας όνειρο, αυτό να δούμε τον Πετρολούκα να παίζει και τον Καψάλη να τραγουδά και σε κάποιες στιγμές δεν μας χάλασαν το χατίρι.

Μια από τις εκπομπές που ευχαριστηθήκαμε και εμείς με την ψυχή μας.

Σίγουρα στιγμές που μένουν αξέχαστες για πάντα.

13. ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε ένα από τα εκλεκτά κομμάτια του Ελληνισμού με σημαντικό στίγμα σε πολλές περιόδους της Ιστορίας της χώρας ήταν αφιερωμένη μια από τις εκπομπές μας, για δεύτερη φορά στα χρόνια που προβάλλεται η παραγωγή.

Στη Βόρειο Ήπειρο.

Στοιχεία της ιστορίας και της λαογραφίας την περιοχής αλλά και επιμέρους χωριών φρόντισαν να μας δώσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι όπως ο κ Ν. Υφαντής και ο κ. Κ. Κουλίδας.

Πολλές ήταν οι εικόνες των χωριών που προβλήθηκαν από πλάνα φίλων της εκπομπής τα οποία μαγνητοσκόπησαν τα τελευταία χρόνια στα χωριά αυτά.

Το πολυφωνικό συγκρότημα «Ήνορο» του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων μας γνώρισε αυτό το ιδιαίτερο και σημαντικό μουσικό είδος, ενώ η ορχήστρα του Κώστα Βέρδη μας χάρισε ωραίες στιγμές εκεί στον πάντα φιλόξενο χώρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

14. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΚ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ (ΕΜΠΑΤΕ ΑΓΟΡΙΑ...)

Στα πλαίσια του τομέα της παρουσίασης δράσης συλλόγων παρουσιάσαμε δυο σημαντικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη μας.

Την μουσικοχορευτική εκδήλωση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων με τη συμμετοχή 7 συλλόγων με χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες από τα Γιάννινα, την Αθήνα και την Κύπρο και την ετήσια παραγωγή των συγκροτήματος παραδοσιακών χορών του ΠΚΔΙ με αναφορά τη χρονιά αυτή στους «αντρικούς, γυναικείους και αντικριστούς χορούς της Ελλάδας».

Από αυτή την τελευταία, παρακολουθήσαμε τα κυριότερα σημεία της.

15. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ήταν μια χρονιά με έντονη την παρουσία πολλών καλών μουσικών συγκροτημάτων.

Και κατόπιν της έντονης επιθυμία πολλών τηλεθεατών η περίοδος έκλεισε με μια μουσική εκπομπή που συνέθετε τις σημαντικότερες από αυτές τις στιγμές.