ΕΝ ΧΟΡΩ , 8Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2007- 08)

 1.  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 7ΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ -(5/10/2007)

en_xoro_anaskopisi_06-07_

----------------------------------------------------------------------------------------------

2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - (19/10/2007)         

en_xoro_parakalamos_leader2_ en_xoro_parakalamos_leader3_

Τον τρόπο που ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να συνδράμουν στις προσπάθειες φορέων που αποσκοπούν στη διάσωση και αξιοποίηση στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομίας των Ελλήνων, γνωρίσαμε στην εκπομπή. Αφορμή ήταν φιλοξενία νέων επιστημόνων στο Δήμο Ανω Καλαμά Ιωαννίνων, στα πλαίσια του Προγράμματος LEADER+ και υπό τον τίτλο «YOUTH EYE - ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ». Επρόκειτο για μια διακρατική συνεργασία όπου οι νέοι αυτοί αφού γνώρισαν τον ελληνικό τόπο συνέδραμαν στη δημιουργία λαογραφικού μουσείου στον Παρακάλαμου, καθώς και στην κατάθεση προτάσεων για την αναβάθμιση μιας από τις γιορτές που διοργανώνονται στο Δήμο, αυτής του "καλαμποκιού". Η εκπομής παρακολούθησε τη δράση και τις επισκέψεις τους (χωριά Δήμου Άνω Καλαμά, Ζαγόρι, Γιάννινα, Δωδώνη κα) για 15 περίπου μέρες και κατέγραψε τις εντυπώσεις, τις εκτιμήσεις καθώς και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Παράλληλα κατατέθηκαν οι απόψεις των υπευθύνων του Προγράμματος σε όλα τα επίπεδά του, καθώς και ο απολογισμός του. Τέλος εκράστηκαν οι απόψεις όλων για την αναγκαιότητα προώθησης ανάλογων ενεργειών.

----------------------------------------------------------------------------------------------    

3. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - (2/11/2007)  

   en_xoro_CD_Aspraggelon_parousiasi_  en_xoro_CD_Aspraggelon_parousiasi1

Έναν σημαντικό ψηφιακό μουσικό δίσκο και το πλούσιο ένθετο βιβλίου που τον συνοδεύει παρουσιάσαμε στην εκπομπή.
Αυτόν του πολιτιστικού συλλόγου των Ασπραγγέλων Ζαγορίου με τίτλο: Ζαγόρι.
Ωραία τραγούδια και σκοποί, εκτελεσμένα και ερμηνευμένα με τον παραδοσιακό Τρόπο από τον Ηλία Πλαστήρα και την μουσική του παρέα. Όλοι τους νέοι άνθρωποι με σεβασμό στέκονται απέναντι στα Παραδομένα και προσπαθούν να φανούν αντάξιοι αυτών που τους παρέδωσαν το μουσικό θησαυρό. Παράλληλα γνωρίσαμε στοιχεία του χωριού με τις ωραίες αλλά και μαύρες σελίδες του παρελθόντος.
Εισηγητής στην παρουσίαση του δίσκου ήταν υπεύθυνος παραγωγής της εκπομπής "Εν Χορώ", κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζαγορισίων Ιωαννίνων κ. Πολύβιος Καρράς και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγορισίων κ Δημήτρης Τσαπάρας.

----------------------------------------------------------------------------------------------

4. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ- Α' ΜΕΡΟΣ: ΠΡΑΜΑΝΤΑ (16/11/2007)

    en_xoro_Pramanda_Agia_Paraskevi_     en_xoro_Pramanta_Arapis_.

Στα Πράμαντα σε ένα Φθινοπωρινό Ηπειρώτικο περιβάλλον οι συνεργάτες της εκπομπής καταγράφουν σημαντικά σημεία του τόπου, τα οποία σηματοδότησαν την πορεία του στο χρόνο, όπως την εκκλησία και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, την όμορφη πλατεία με τη βρύση του Αράπη, το σπήλαιο Ανεμότρυπα σπίτια και σοκάκια.
Παράλληλα με μια ζεστή συντροφιά κατοίκων θυμούνται στοιχεία του παρελθόντος τους όπως ο παραδοσιακός γάμος με όλα του τα στάδια, τα πανηγύρια, τα επαγγέλματα, στιγμές με ιδιαίτερη σημασία (όπως τα νυχτέρια, το ξεφλούδισμα των καλαμποκιών κ.α)
Και όλα καταλήγουν σε ένα ωραίο Τζουμερκιώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Διαμάντη.
Οι ωραίες εικόνες σε ένα βροχερό και συννεφιασμένο περιβάλλον διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας την ιδιαίτερη
αίσθηση της Φθινοπωρινής Ηπείρου.

--------------------------------------------------------------------------------------------

5. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ- Β' ΜΕΡΟΣ: ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ, ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ, ΑΓΝΑΝΤΑ   

       en_xoro_Agnanta1_      en_xoro_Agnanta_kagelari_

Μια απολαυστική εκπομπή ήταν αυτή η περιήγησή μας στο γεφύρι της Πλάκας, τους Κτιστάδες και τα Αγναντα. Αρχίσαμε εκείνο το βροχερό πρωϊνό από το γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο ίσως μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων που χρειάστηκε τρεις φορές να το χτίσουν, αφού ο ανθρώπινος παράγοντας και οι βουλές του Αράχθου δεν το άφησαν τα στεριώσει με την πρώτη φορά.
Ήταν το σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας επί τουρκοκρατίας και εκεί υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.
Οι θαυμάσιες εικόνες που αποτυπώσαμε συνεχίστηκαν και στο χωριό των Κτιστάδων. Ο κ. Κώστας Βήχας μας μίλησε για το παρελθόν του με τους πολλούς χτίστες, αλλά και τους καλατζήδες, αναπαράσταση της τέχνης των οποίων παρακολουθήσαμε από εκδηλώσεις του συλλόγου τους.
Στα Αγναντα (ή στην Αγναντα), ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιόθέατά του χωριού (μουσείο, μύλος κ.α), ενώ ο τ. Λυκειάρχης κ. Μιχάλης Χάρος, συγγραφέας παράλληλα βιβλίου για την μουσική παράδοση των Αγνάντων, μας οδήγησε με την εξαιρετική περιγραφή του σε περασμένα χρόνια όπου η λαμπρή παράδοση της περιοχής μας άφησε εκπληκτικά δείγματα ως σήμερα, όπως το καγκελάρι των πανηγυριών με τους εκατοντάδες συγχωριανούς να τραγουδούς τα πατραπαράδοτα τραγούδια.
Η εικόνα όμως που θα μείνει σε όλους ως πολύ ωραία ανάμνηση είναι το βροχερό τοπίο, όπου η εναλλαγή βροχής και συννεφιάς μας έδωσε εικόνες που ελάχιστα είχαμε συναντήσει στις προϋγούμενες καταγραφές μας. Η φθινοπωρινή Ήπειρος σε όλο το μεγαλείο της.

---------------------------------------------------------------------------------------------

6. ΟΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (11/1/2008).

     en_xoro_kappadokes_neokesarias_Ioanninon1_   en_xoro_kappadokes_neokesarias_Ioanninon3_.

Στους πρόσφυγες της Καππαδοκίας και στους απογόνους τους της Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων αναφέρεται η εκπομπή.
Η δομή της περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από καταθέσεις ανθρώπων που έζησαν στα χώματα της Καππαδοκίας και βίωσαν την «Ανταλλαγή». Επίσης απογόνων τους που ξανάρχισαν τη ζωή τους στην Ήπειρο.
Φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, χοροί και τραγούδια που παρουσίασαν οι κάτοικοι του χωριού αλλά και φαγητά του τόπου που μαγείρεψαν, αποτελούν επίσης κύρια σημεία της εκπομπής.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν πλάνα από την επίσκεψη των σημερινών κατοίκων της Νεοκαισάρειας στα σπίτια των παππούδων και πατεράδων τους στα χωριά Ζίλε και Καρατζορέν της Καππαδοκίας στην Τουρκία που ανήκουν τώρα σε Τούρκους.
Για την ολοκλήρωση της εκπομπής σημαντική ήταν η συνεργασία του Μικρασιατικού Συλλόγου Γυναικών.

----------------------------------------------------------------------------------------------  

7. "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ"

     en_xoro_Sygkrotima_Dimou_Ioanninon_stin_Italia1_      en_xoro_Sygkrotima_Dimou_Ioanninon_stin_Italia2_

Ένα ταξίδι μαζί με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε φεστιβάλ της Ιταλίας, πραγματοποιεί η εκπομπή. Εκεί μάθαμε πως προετοιμάζονται και πως ζουν την καθημερινότητά τους τα ελληνικά συγκροτήματα στα διεθνή φεστιβάλ, τις στιγμές της δουλειάς αλλά και της ξεκούρασης.
Παρακολουθήσαμε τις παραστάσεις τους σε δύο εκδηλώσεις.
Παράλληλα γνωρίσαμε μέσα από ενδιαφέροντα πλάνα και στοιχεία μνημεία της αιώνιας πόλης, της Ρώμης, που επισκέφτηκε η αποστολή, αλλά και στοιχεία της περιοχής που διέμεναν, του castel madama, όπου εκείνες τις μέρες γιορτάζονταν μια σημαντική τοπική γιορτή, αφιερωμένη στην Μαργαρίτα της Αυστρίας και του ρόλου που διαδραμάτισε για αυτή. Ιππότες, άλογα, πλούσια φορέματα και σαλπιγγτές παρέλασαν μπροστά μας, αλλά και ωραίες στιγμές της καθημερινότητας του περασμένου αιώνα με επαγγέλματα και ασχολίες που πολλά μας θύμισαν από την ελληνική παραδοσιακή ζωή του ίδιου αιώνα. Στά πλαίσια αυτά διεξήχθη και το φεστιβάλ που συμμετείχε το Συγκρότημα.

----------------------------------------------------------------------------------------------  

8. ΜΑΝΗ- ΓΙΑΝΝΙΝΑ:" ΤΟ 8ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΠΑΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ..."

 en_xoro_Mani_     en_xoro_Mani1_(1).

«(Με πολλούς Μανιάτες) ....Το 8ο Σύνταγμα περνά, και πάσι για τα Γιάννενα.
Στη Μανολιάσας τα βουνά, πάσι να πολεμήσουσι, τη Μάνη να τιμήσουσι...
Θα μείνουσι πολλά κορμιά για της Ελλάς τη Λευτεριά..» (μανιάτικο μοιρολόι).
Αφιερωμένη στην προσφορά και θυσία Μανιατών στους Αγώνες του 1912- 13 για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, είναι η προσεχής εκπομπή της τηλεοπτικής παραγωγής «Εν Χορώ» που παρουσιάζεται για 8η χρονιά, από τo σταθμό «Ήπειρος TV1». Στο 1ο μέρος της εκπομπής παρουσιάζονται στοιχεία της πορείας του 8ου Συντάγματος και της συμμετοχής του στη μεγάλη μάχη των Ιωαννίνων, ενώ στο 2ο, οι προσκεκλημένοι Μανιάτες του Δήμου Οιτύλου Λακωνίας, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Μανιατών και του τόπου τους (της Αποσκερής και Προσηλιακής Μάνης), του τόπου των φημισμένων πολεμιστών, του Ταΰγετου και του Ταίναρου, των 800 πύργων και 1000 εκκλησιών, του περίφημου μανιάτικου μοιρολογιού, του «γδικιωμού» κ.α.

----------------------------------------------------------------------------------------------  

9. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

         en_xoro_Metsovo_glenti_(1)    en_xoro_Pramanda_glenti_

Στην εκπομπή αυτή ακούσαμε τραγούδια και είδαμε χορούς της Ηπείρου από περασμένες μας εκπομπές. Οργανοπαίχτες όπως Γρηγόρης Καψάλης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Κώστας Βέρδης, Πετρολούκας Χαλκιάς κ.α με τη συντροφία τραγουδιστών όπως οι: Αντώνης Κυρίτσης, Παναγιώτης Λάλεζας, Χρήστος Τζιτζιμίκας και πολλών άλλων εξαιρετικών μουσικών, μας μετέφεραν για λίγο στο Ζαγόρι, το Πωγώνι, τα Τζουμέρκα, τα Γιάννινα και αλλού στην Ήπειρο θυμίζοντάς μας την ομοιότητα και παράλληλα διαφορετικότητα της σπάμιας Ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης.

----------------------------------------------------------------------------------------------  

10. "ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"

     en_xoro_paradosi_Akriton_tou_Ellinismou1_   en_xoro_paradosi_Akriton_tou_Ellinismou2_

«Από την Παράδοση των Ακριτών του Ελληνισμού» ήταν ο τίτλος της παραγωγής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» και διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του.
Στην μουσικοχορευτική παράσταση, που εντάσσονταν στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, τέσσερις σύλλογοι παρουσίασαν στοιχεία της Παράδοσης ορισμένων περιοχών της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορά της σήμερα ή άλλων που απετέλεσαν στο παρελθόν κοιτίδες Ελληνισμού.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε χορούς και τραγούδια της Βορείου Ηπείρου, του Πωγωνίου και της Θράκης, ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος» στοιχεία της μουσικοχορευτικής Παράδοσης της Σύμης (και γενικότερα των Δωδεκανήσων), αλλά και χορούς της Καππαδοκίας και Μικράς Ασίας, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου χορούς της ευρύτερης περιοχής του Πόντου και ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, στοιχεία της Κληρονομιάς της Μεγαλονήσου.
Σκοπός της εκδήλωσης και της συνύπαρξης εκπροσώπων της Παράδοσης και του Πολιτισμού τόσων περιοχών ήταν να αναδεχθεί για μια ακόμη φορά το γεγονός, ότι μέσα από τόσα φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία που παρουσιάζονται, ουσιαστικά διαφαίνεται το πανέμορφο μωσαϊκό που συνθέτει, μαζί με ανάλογα στοιχεία όλων των περιοχών της, τη μια και αδιαίρετη Ελληνική Παράδοση, τη μία και αδιαίρετη Ελλάδα.

----------------------------------------------------------------------------------------------

11. « ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ»
        

      en_xoro_laiki_texni_Ioanninon1_                                en_xoro_laiki_texni_Ioanninon2_        

Στοιχεία της Γιαννιώτικης Λαϊκής Τέχνης των τελευταίων αιώνων, μέσω των τριών γενιών της οικογένειας του Δημήτρη Χατζή προβλήθηκαν από την εκπομπή.
Συνεχιστής ο ίδιος μια πλούσιας παράδοσης "αμπατζήδων", ασημουργών αλλά και έμπειρων προγόνων του, της τέχνης πάνω σε πολλών ειδών μέταλα, ξύλα και υφάσματα, μας μίλησε για τεχνική και την εξέλιξή της και μας ξενάγησε στον πανέμορφο κόσμο των καλλιτεχνημάτων των χεριών.
Παράλληλα μας μίλησε για τα παλιά Γιάννινα και τη συνοικία της Σιαράβας.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

12. ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: "ΕΝ ΧΟΡΩ" ΣΤΗ ΣΥΜΗ.

       en_xoro_paradosi_Symis_.         en_xoro_xoroi_Symis_

Στη Νησιώτικη Ελληνική Παράδοση ήταν αφιερωμένη η εκπομπή μέσα από την περιήγηση σε στοιχεία του Λαϊκού Πολιτισμού της Σύμης.
Επισκεφτήκαμε το όμορφο νησί, γνωρίσαμε ανθρώπους του Συλλόγου Συμιακών της Ρόδου "Ο Γλαύκος" μας ξενάγησαν, χορέψαμε και τραγουδήσαμε μαζί τους.
Όταν οι ίδιοι επισκέφτηκαν τα Γιάννινα με αφορμή παράσταση για τους "Ακρίτες του Ελληνισμού" που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, συνεχίσαμε τις συνεντεύξεις και τις αναφορές στην Συμιακή Παράδοση.
Στην εκπομπή παρακολουθούμε τα κυριότερα σημεία του νησιού, γνωρίζουμε στοιχεία της αρχιτεκτονικής, των ασχολιών, μιλάμε για τους σφουγγαράδες, τα πανηγύρια και τις φορεσιές.
Φυσικά βλέπουμε όμορφους χορούς και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας μεταφέρει νοερά στον πανέμορφο ακριτικό ελληνικό τόπο.

----------------------------------------------------------------------------------------------     

13. ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΣΙΑΤΡΑ.

          en_xoro_Pasxa_me_to_Savva_Siatra1_(1)     en_xoro_Pasxa_me_to_Savva_Siatra2_.

Με ηπειρώτικα τραγούδια γιορτάζει η εκπομπή το Πάσχα του 2008.
Κύριος προσκεκλημένος είναι ένας από τους σημαντικότερους Ηπειρώτες παραδοσιακούς ερμηνευτές, ο Σάββας Σιάτρας.
Ένας τραγουδιστής που στις δεκαετίες προσφοράς του, πάτησε συνεχώς στα παλιά χνάρια και δεν επηρεάστηκε από "καινούριες τάσεις".
Συντροφιά του η κουμπανιά του Κώστα Βέρδη (κλαρίνο), με τη συμμετοχή των Βαγγέλη Βέρδη (ντέφι), Γιάννη Νίνη (βιολί), Σταύρο Σαδεδίν (λαούτο) και Κώστα Σιάτρα (ντέφι).
Ωραία τραγούδια από το πλούσιο μουσικό περιβόλι της Ηπείρου, από το Ζαγόρι, το Πωγώνι, τα Τζουμέρκα, τα Γιάννινα κ.α. εναλλάσσονται με μια ευχάριστη συζήτηση με τον τραγουδιστή, αλλά και χαρακτηριστικά πλάνα περιοχών της Ηπείρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------  

14. ΟΙ "ΤΑΚiΜ" ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

                                               en_xoro_TAKIM

Τη συναυλία ενός αξιόλογου μουσικού συγκροτήματος θα μεταδώσει η εκπομπή. Τραγούδια και σκοποί άπό την Ελλάδα, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με προσμίξεις jazz flamenco και ανατολικών ιδιωμάτων.
Το μουσικό σχήμα ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 στην Αθήνα από τον ουτίστα Θωμά Κωνσταντίνου , σαν μια προσπάθεια διάσωσης του αυθεντικού και ζωντανού μουσικού ύφους , τόσο της ελληνικής μουσικής παράδοσης, όσο και των διαφορετικών επιρροών από την δύση και την ανατολή. Με πυρήνα πάντα τον αυθορμητισμό και τον υψηλού επιπέδου αυτοσχεδιασμό , οι ΤΑΚΙΜ συνθέτουν το μουσικό ψηφιδωτό των «αντίθετων δυνάμεων» της ελληνικής και γενικότερα της ανατολικής μουσικής.
Το σχήμα αποτελείται από καταξιωμένους σολίστες της ελληνικής παραδοσιακής (και όχι μόνο) μουσικής σκηνής με αξιόλογη καριέρα ο καθένας ξεχωριστά. Αυτοί είναι : Θωμάς Κωνσταντίνου : Όυτι , Σάζι ,Λαούτο, Φωνή, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος : Κλαρίνο , Γιώργος Μαρινάκης : Βιολί , Πάνος Δημητρακόπουλος : Κανονάκι, Γιάννης Πλαγιαννάκος : όρθιο Μπάσο, Αντώνης Πρίφτης : Κιθάρες, Κώστας Μερετάκης : Κρουστά , Φωνή, Δημήτρης Εμμανουήλ : Κρουστά
Στα Γιάννινα βρέθηκαν στα πλαίσια της συναυλίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων.

---------------------------------------------------------------------------------------------- 

15. "ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

   en_xoro_panigyri_Sygkrotima _Dimou_Ioanninon2_(1)     en_xoro_Sygrotima_Dimou_Ioanninon_panigyri1_

Παρακολουθήσαμε μια παράσταση του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου και έζησαν οι 300 χορευτές και συντελεστές του, μαζί με τους εκατοντάδες θεατές που από πολύ νωρίς δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας»
Μια παράσταση γεμάτη με ουσία και θέαμα, όπου συμπεριέλαβε όλα τα στοιχεία που σταδιακά προστέθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών, στα οποία παρουσιάζονται θεματικές παραγωγές.
Οι 54 χοροί και δρώμενα, εναλλάσσονταν με τα 19 συνολικά τραγούδια που ερμήνευσαν οι χορευτές. Οι στεριανές περιοχές έδιναν τη θέση τους στις νησιώτικες. Φορεσιές με κάθε είδους χρώματα που φορούσαν χορευτές όλων των ηλικιών «δένονταν» με ήχους και μελωδίες από παρά πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Σε όλα αυτά προστέθηκαν τα θεατρικά στοιχεία που αποτελούν μακροχρόνια πρακτική του Συγκροτήματος. Συγκεκριμένοι φωτισμοί και ήχοι, διάλογοι και μονόλογοι, αναπαραστάσεις και παράλληλη προβολή συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού σε γιγαντοοθόνη στη σκηνή.
«Στα πανηγύρια της Ελλάδας» του Τμήματος «Εμφανίσεων» για πρώτη φορά σε παραστάσεις του συγκροτήματος και σε μια από τις ελάχιστες που γενικά συμβαίνει, σχεδόν 60 χορευτές για μια ώρα όλοι επί σκηνής, έστησαν το δικό τους γλέντι στη μεγάλη «πλατεία της Ελλάδας». Παρέες που μετέφεραν με παραστατικό τρόπο τους θεατές στα πανηγύρια του Μετσόβου, της Σύμης και περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πατινάδες, τραγούδια της τάβλας και του αποχωρισμού, χοροί και τραγούδια των περιοχών αυτών παρουσιάζονταν και εναλλάσσονταν με εντυπωσιακό τρόπο διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρων των θεατών, που για τρεις ώρες σχεδόν χειροκροτούσαν το κάθε επιμέρους κομμάτι της παραγωγής.
Η όλη παραγωγή πιστοποίησε για μια ακόμη φορά την οπτική που το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του προσεγγίζει το χώρο του Λαϊκού Πολιτισμού και των επιμέρους στοιχείων του.
Οπτική που σε γενικές γραμμές βασίζεται στο όραμα, τον μακροχρόνιο και βραχυχρόνιο προγραμματισμό, την εμπεριστατωμένη προσπάθεια καταγραφής και έρευνας, την παρουσίαση με σύγχρονο τρόπο και μέσα και τέλος την πολύ δουλειά όλων, σε όλα τα επίπεδα.
Και το ευτυχισμένο βλέμμα των χορευτών, γονιών και συντελεστών στο τέλος της εκδήλωσης, μαζί με την εντυπωσιακή προσέλευση θεατών, καθώς και το θερμό χειροκρότημά τους, απέδειξε ότι όσο ανηφορικός και να είναι ο δρόμος, δεν κουράζει μιας και είναι σωστή η πορεία και ξεκάθαρος ο στόχος.Υπεύθυνοι διδασκαλίας των προγραμμάτων και γενικοί συντονιστές της παραγωγής ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.
Μουσικοί οι: Θωμάς Χαλιγιάννης, Νίκος Μπατσής , Διονύσης Ζώης, Γιώργος Πατσούρας, Σωτήρης Κατσούρας, Σαράντης Δράμαλης, Βασίλης Τσίκας και Γιώργος Μπέλλος.
Υπεύθυνος Γραμματείας ο Γιώργος Μπαρμπούτης και Ιματιοθήκης οι Ελένη Φώτου και Αννα Παππά.
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων η Βίλιαν Στασινού.
Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης. Ρύθμιση Ήχου: Δημήτρης Παππάς. Κατασκευή Αφίσας - Προγράμματος: graphicarts. Προβολή Οπτικού Υλικού: Δημήτρης Γκαρτζονίκας. Τεχνικά Θέματα: Νικηφόρος Τσέβης.